ПП, ИТН, БСП и ДБ обсъждат да изпрати ли България военна помощ на Украйна

„Коалицията не е застрашена, докато не е нарушено коалиционното споразумение”. Това заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ”, влизайки в сградата на Министерския съвет преди извънредния Коалиционен съвет.

Снимка: Георги Димитров, NOVA

Той коментира още, че би желал да е част от делегацията, водена от премиера Кирил Петков в Киев и нарече решението на БСП да не изпраща представител в Украйна като "поредното слабо държавническо поведение".

Снимка: Георги Димитров, NOVA

„Искам да пътувам умишлено, за да изключа сам за себе си всякакви спекулации по отношение на войната”, каза депутатът от ИТН и допълни, че партията им ще бъде свободна в избора си.

По думите му се задава по-интересна тема – тази за РСМ, която е залегнала в коалиционното споразумение.

„Там ще бъдем много взискателни по отношение на публичното говорене”, категоричен беше Балабанов.

Той коментира и призива на Кирил Петков българските граждани да дарят заплатите си в помощ на Украйна.

„Беше необмислен неговият пост в социалните мрежи, дори абсурден. Никой няма право да задължава българите да даряват заплатите си. Всеки се учи от грешките си”, каза още депутатът от ИТН и допълни: "Ще продължим коалиционните разговори, след като се приберем от Украйна, за да може да се запознаем с реалната картинка там. Ще проведем среща с господин Зеленски, за да чуем и неговото мнение по темата. И на база на информацията, която получим в Украйна, и с която се запознаем, след това ще обсъждаме отново на коалиционен съвет, за да е ясно всичко оттук нататък как ще се случва като график в парламента, и респективно в Министерски съвет".

Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта. От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо „против”.

Премиерът Кирил Петков настоява партийните лидери да постигнат консенсус като за тази цел не се отказва от идеята си българска делегация да пътува до Киев, за да се вземе информирано решение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.