Вирусът е регистриран в няколко европейски държави, включително в Румъния

Нов вид хепатит е регистриран вече в  няколко държави в Европа. Последният случай е от Румъния, като засегнати са най-вече деца до 5-годишна възраст. Заради все повечето потвърдени случаи българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби.

Засега остават повече неяснотите около новия вид хепатит. Информация тепърва се очаква от здравните власти като основен остава въпросът какво го предизвиква. Съмненията са за аденовирус , учените търсят връзка и в коронавируса. Засега у нас такива случаи няма доказани, но заради увеличаващия се брой на случаите в Европа главният държавен здравен инспектор е разпоредил на РЗИ активно да изследват за такива случаи като пробите ще пристигнат тук в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести

Броят на случаите на непознатия вид хепатит започват да растат, а това изправи накрак здравните власти.

„Регистрирани са вече над 170 случая на хепатит с неизяснена етиология, които засягат основно деца. Деца  от едномесечна възраст до 16-годишна възраст”, твърди професор Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Характерното е, че не е обикновения нормален познат  хепатит и въпреки това е тип хепатит с жълтеница, отпадналост, всички прояви”, посочва доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според специалистите е притеснителен броят на тежките случаи. „В част от случаите заболяването е протекло тежко, тоест 17 от 169 деца са стигнали до  трансплантация, а едно е загинало. 10 процента е сериозен процент. При хепатит Б процентът на тези, които са тежко протичащи е около 4 процента”, заяви доц. Атанас Мангъров, инфекционист.

Затова сега най-важно е откриването на причинителя и има ли връзка между различните случаи. „Има съмнения за един от многото видове аденовируси. Адено щам е рядко срещан и се предава по въздушно-капков път”, твърди доцент Кунчев.

„При около половината от случаите не се касае за неизяснена етиология, тъй като е доказана инфекция с аденовирус, а няколко случая са и със COVID-19”, допълва професор Христова.

Засега у нас няма доказан случай. Все пак започва засилено изследване на проби. Новината  притесни родителите, които тъкмо взимат глътка въздух след пандемията от COVID-19.

“Надявам се в близко бъдеще да има повече информация, за да можем и ние родителите да бъдем по-спокойни за децата си”,заяви Ивелина, родител.

Дотогава Ивелина, която е майка на близнаци в първи клас, може да ги посъветва единствено да спазват по-добра лична хигиена.”Старая се да ги уча от малки да си мият ръцете след прибиране вкъщи, да не се хранят с мръсни ръце и най-основните неща, не смятам, че трябва да се вглъбяваме”.

Това е съветът и на лекарите.  А доцент Мангъров е категоричен,че болниците ни са подготвени да поемат подобни случаи. „Специфично лечение няма и се води само диета, рехидратация, режим и чакане”. Очаква се повече информация за  новия вид хепатит да излезе до края на седмицата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.