Това потвърди „Газпром”

Русия спря доставките на газ за Полша. Това потвърди „Газпром” в изявление, пуснато преди минути. Там пише, че газът ще спре в сряда сутринта, но според полски медии вече няма доставка. Полша нарече спирането "нарушение на договора" и каза, че ще търси правата си. Не е ясно каква е причината за преустановеното газоподаване.

Борел: Пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия

Полша е сред държавите, които отказаха на Русия да плащат за газа в рубли, но досега на останалите такива страни доставките не са били спрени. Полша купува около 60 процента от газа си от Русия. Спирането не е проблем в момента, защото потреблението е ниско и количества в хранилищата има. Дългосрочният договор на Полша с „Газпром” изтича в края на тази година. По-рано поляците казаха, че няма да го подновят, а ще внасят синьо гориво по нов начин от Норвегия.

Полша обяви, че в захранването на бизнеса и домакинствата няма да има промяна, а според анализатори у нас този ход на Русия не е продиктуван от отказа за плащане в рубли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.