Това стана ясно след срещата му с Антониу Гутериш в Кремъл

Руският президент Владимир Путин принципно е съгласен ООН и Червения кръст да евакуират цивилните от завода "Азовстал" в украинския Мариупол. Това се посочва в изявление на ООН след срещата на Путин с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш в Кремъл.

В огромния металургичен комплекс в Мариупол са обградени последните украински войници в града и голяма група мирни граждани. Путин каза още, че ще бъдат подновени преговорите за спиране на огъня. Разговорите с правителството на Украйна ще бъдат по видеовръзка. 

"Водим преговори. Не сме се отказали от тях. На разговорите в Истанбул достигнахме определен пробив. Но за съжаление, след това, въпреки показаната от нас готовност да продължим, се сблъскахме с провокацията от град Буча, към която руската армия няма никакво отношение", заяви руският президент Владимир Путин. 

"Вашето недоволство от ставащото в Украйна или от сигурността в Европа трябва да се разрешава с инструментите, които са налични в устава на ООН. Това, което стана в Украйна е нахлуване на нейна територия. Това е в пълен разрез с договорените правила", посочи от своя страна Антониу Гутериш, генерален секретар ООН.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.