От бранша организират автошествия в редица градове

Национален протест на работещите в транспортния бранш се провежда в сряда. Те заявяват, че недоволството им е провокирано от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора. Част от исканията им са за отпадане на биодобавката на горивата за шест месеца и намаляване на акциза им.  Обединяват се и срещу две идеи – поскъпването на ТОЛ таксите и таксуването и на второстепенните пътища.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В София протестът започна рано сутринта. Шофьори на тирове и автобуси се събраха на две точки, а след това потеглиха в шествие и преминаха през бул. „Цариградско шосе”. Там не се стигна до проблеми с движението, тъй като бяха пускани в колони по няколко на брой. След това стигнаха и до Триъгълника на властта. От едната страна движението беше блокирано, бул.”Дондуков” обаче остана отворен.

 

 

Автошествия се провеждоха и в редица точки от страната. Недоволството си изразяват и международни и автобусни превозвачи от Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Смолян.

 

 

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления: намаляване цените на горивата и отпадане на две идеи: за по-високи цени в тол системата и за таксуване на всички второстепенни пътища. Ако до 20 дни исканията им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари. 

Премиерът Кирил Петков обяви по време на пресконференция на "Продължаваме промяната", че в сряда представители на протестиращите са поканени на среща в Министервкия съвет, на която ще присъстват и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и регионалният министър Гроздан Караджов. По думите на министър-председателя той е разговарял с демонстрантите и е станало ясно, че те не знаят, че обещаните 650 млн. лева ще бъдат изплатени до края на седмицата. 

От своя страна Асен Василев отговори за искането на превозвачите да не плащат тол такса с думите :"Искат да не плащат тол такса, но ще плащат". 

В Благоевград протестите започнаха в 10 ч., когато превозвачи се отправиха на автошествие към Симитли. Според управителя на една от фирмите - Николай Хайлезов, исканията са да се махне биопродуктът от горивото или да се намали акцизът. "Не е нужно да затваряме пътища, просто ще спрем да работим - това повече боли. Вече има много фалирали фирми", разкри той. 

 

 

В Пловдив стотици камиони блокираха централната част на града и предизвикаха задръствания като се движеха бавно в огромна колона. Превозвачите се оплакаха, че са сериозно притиснати от сегашните условия. Част от тях вече продават камионите си, а  много от малките фирми са пред фалит.

Според Илия Костурски няма разбирания към исканията на превозвачите. "Не сме вярвали, че ще достигнем до такава форма на диалог с държавата. Увеличаването на цената на горивата изключително много ни касае. Във всяка европейска държава това е подпомогнато с мерки, само у нас няма", обясни той.

 

 

Над 40 фирми подкрепиха протеста в Бургас. Движението в града беше затруднено от непрекъснато прииждащите автобуси и тирове от цялата област.

Протестиращи се събраха и на метри от ГКПП „Дунав мост”. 

„За нашия бранш най-важни са цените на горивата. Искаме да се премахне био компонентът за минимум 6 месеца, което ще доведе до намаляване на цената на горивото с 10-15 ст. Второто, което искаме, е акцизът да се намали с 50% за минимум 6 месеца, за да можем да сформираме нормални цени”, каза Ивайло Димов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.