"Най-важното е, че не се предвижда спиране или намаляване доставяне на газ до потребителите", смята зам.-председателят на Българската газова асоциация

"Беше обявено, че плащанията са извършени и въпреки това доставките са спрени. Не стана много ясно защо, след като вече е платено, доставките са спрени, ако наистина безпричинно се спират доставките, това е изцяло политически въпрос", каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS, заместник-председателят на Българска газова асоциация Кирил Темелков.

"Вероятната причина, според премиера и министъра на енергетиката за спиране доставките на газ само на България и Полша, е това кога се полага следващото плащане на вече извършените доставки на природен газ. Явно по график така се е падало в тези дни да бъдат извършени плащанията от наша страна", отбеляза бившия директор на "Булгаргаз".

Темелков добави, че алтернативният план на правителството все още не е обявен публично, но очаква в рамките на няколко дни това да се случи.

"Министърът на енергетиката Александър Николов се явява органът по сигурността на доставките в България, редно е този план да бъде изготвен от министерството и те да предприемат действията, когато са застрашени доставките. Беше казано ясно, че в този план не се предвижда прекъсване на доставките или намаляването им към потребителите, което е най-важното нещо", смята Кирил Темелков.

Според него не бива да има притеснения за момента, защото консумацията в България е доста по-ниска от зимните месеци, а доставки от Гърция и дори Румъния биха задоволили потреблението. 

Кирил Темелков подчерта, че в алтернативния план едва ли се предвижда настаняването на просредници.

"Винаги има посредници във веригата на доставка на природен газ. Това, че се е договаряло досега с "Газпромекспорт" директно, не означава, че не е имало посредници. "Газпромекспорт" не е добивно предприятие, отново е търговец. "Булгаргаз" не е краен потребител - отново е търговец. По същността си и двете компании се явяват посредници във веригата на доставка на природен газ", каза още той.

Темелков не очаква цената да се вдигне повече от 20%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Редактор: Илиян Ушеров