Щетите за бюджета са за над 70 хиляди лева

Схема за незаконно анулиране на електронни фишове и глоби за нарушения на пътя, разкриха от МВР. В нея са участвали над 20 служители на Главна дирекция „Национална полиция“. Щетите за бюджета са за над 70 хиляди лева.

Една от разкритите схеми е действала в столичния КАТ. Става дума за регистрация и пререгистрация на камиони, автобуси и луксозни коли.

 „ На няколко различни места в България застрахователите са констатирали „тотал щета”, автомобилът е бракуван „тотал щета”, няма право да се регистрира. Идват автомобилите в София и ги регистрират пак наново”, обясни началникът на отдел „Пътна полиция” към СДВР Тенчо Тенев.

Заради това уличените служители получавали суми до 1000 лева. А загубите от нарушенията за държавата били за над 500 хиляди лева, изчисляват от КАТ.

„ Ние сме решили да чистим до дъно. Не може КАТ да се обърне в частно дружество за регистрация на всякакъв вид простотии. И танк да бяха докарали, щяха да го регистрират”, допълни той.

По време на проверките служители излизали в дълги болнични. А срещу шефа на столичния КАТ имало посегателство на дома му.

„Недопустимо е посегателството срещу полицейското служители”, заяви директорът на СДВР Калоян Милтенов.

Друга схема действала пък в Главна дирекция „Национална полиция”. Полицаи използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети с камерите на МВР.

 „ Фишове, които са били издавани и е следвало да бъдат анулирани на нарушителите, са били анулирани от служители, които са нямали права”, обясни началникът на отдел „Пътна полиция” Калоян Драганов.

Кой е крайният получател на финансовите потоци, от МВР не разкриват. По случая вече е сезирана прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.