По думите му ЕС да купува големи количества газ като единен потребител може много да свали цената

"Стриктно сме платили всяка вноска по договора за доставка на руски газ. Москва успя да разклати правителството и да се намеси във вътрешните работи на България. ЕС да купува големи количества газ като единен потребител може много да свали цената. България веднага трябва да си потърси правата и да ни изплатят неустойки". Това заяви Мартин Димитров, енергиен експерт и депутат от "Демократична България" за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него е важно да си потърсим правата си в Арбитражен съд за неизпълнени условия за доставка на газ. "Така можем да компенсираме поскъпването.  Важно е да видим какво пише и в Пътната карта на "Газпром". Никой не знае къде е тя", подчерта той.  

Велев: Днес бизнесът решава кога да започне протести

По думите му със схемата за заплащане с рубли не се нарушават санкциите. "Не знам за блокирани средства за покупка на газ, така че Русия вероятно го използва като претекст. Тази трудна ситуация може да бъде преодоляна, но енергийният министър трябва да представи плана си за обсъждане. Най-разумно е да се търсят алтернативни количества веднага. Винаги може да се купим газ, въпросът е на какви цени", посочи Димитров. И допълни, че ЕС няма да се откаже от наложените санкции.

Депутатът не подкрепя изказването на Радев, че позицията на държавата е "позорна". "Важно е газохранилището в Чирен да бъде запълнено през лятото. Газовата връзка с Гърция също ще бъде завършена", прогнозира експертът.

Сред мерките, които той смята за необходими за намаляване на инфлацията, са намаляването на акциза върху горивата наполовина, премахване на бариерите пред вноса на стоки с голямо поскъпване в ЕС за последните 6 месеца, както и намаляване на законовата лихва за забавени плащания.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.