На 18 май ще се преустанови целият транспорт в страната, добавиха те

Превозвачите поискаха три министерски оставки - на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. Искането им идва след вчерашния национален протест.

За пореден път те се обявиха срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за тол системата.

От бранша казаха, че искат диалог с правителството, а не да го свалят. Превозвачите готвят и нов протест на 18 май, когато възнамеряват да спрат транспорта в страната, включително и доставките по хранителните магазини.

Планирана е и блокада по границите. Потърсени за коментар, от министерствата на Василев, Караджов и Събев не отговориха на превозвачите.

„Искаме оставката на вицепремиера Василев, заради арогантното му отношение към нас. Искам да попитам и „Има такъв народ” и г-н Трифонов, кой е суверенът в тази държава- Караджов или народът? Искаме оставката и на министър Събев, защото през вчерашния ден нямахме транспортен министър”, обясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

По думите й срещи с превозвачите не са провеждани. 

"Нито са се срещали с нас, нито сме получили покана от премиера за среща следващата седмица. Нищо от това, което се опитваме да обясним, управляващите не искат или не могат да разберат. Не сме правили среща, не са ни обещавали пари. Ако ние не сме разбрали, а са обещани- нека ги изплатят”, заяви Милтенова. 

Превозвачите заплашиха, че следващите протести няма да бъдат толкова спокойни, колкото досегашните. Предвидено е на 18 май да се преустанови целият транспорт в страната.

„Накараха ни да се обединим, нещо, което ни беше трудно преди това”, допълниха те.

Превозвачите допълниха, че не изключват след исканите оставки да има и оказване на политически натиск върху тях.

„До 18 май ще подкрепим всички протести, които се организират от работодателските организации. Очакваме след днешната пресконференция да има натиск към нас. На срещата между премиера и БПГА е казано: „Или ще работите по този начин, или ще се направят няколко телефонни обаждания и ще видите вие какво ще стане”. Очакваме подобно нещо да се случи и сега. Не се плашим, решени сме в действията си. Ще се борим докрай за правата на българския транспортен бизнес и българските граждани, които ще платят сметката, която политиците дават”, коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на Международните превозвачи.

 

 

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни, че въпреки най-ниския акциз у нас, цените на горивата остават високи.

„В Полша акцизът на дизела също е на минимални стойности, същевременно цената по бензиностанциите е с 10 цента евро надолу. Случват се неща, които не можем да приемем”, каза още той.

Настоява се за компенсаторни механизми за високите цени на горивата. Това стана ясно още от думите на Милтенова.

„В момента превозвачите са оставени без един лев и не могат да си платят сметките. Протестът ни вчера не беше само за тол системата, но и за цените на горивата. Настояваме за тези оставки на тримата министри. Това безобразие по отношение на нас, трябва да спре”, заяви тя.

По думите й увеличението в цената на газа с 20% също ще се отрази сериозно на превозвачите.

„Не искаме да се набъркваме във войната в Украйна или в икономическата война на Русия. Това, че газът беше спрян и неговата цена ще се увеличи, ще се отрази и на нас. Плащаме най-скъпото гориво в Европа и ще продължим да го правим. Това увеличение от 20% за газа означава, че цената на метана ще скочи над 4 лева за литър. С 4 лева за литър метан и цена от 1.60 лева за билет, вие ми кажете да се извършват превози”, допълни тя.

Припомняме, че през вчерашния ден се проведе национален протест на работещите в транспортния бранш. В София центърът на града беше блокиран.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.