Те са говорили по телефона

Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговаряха по телефона по повод размяната на лица между Русия и Съединените щати, извършен на територията на Турция. Путин благодари на Ердоган за организацията на летището в Анкара, където под контрола на турските служби бяха разменени излежаващите присъди в САЩ и Русия летец Константин Ярошенко и студентът Тревър Рид, предаде БГНЕС, позовавайки се на Анадолската агенция и АФП.

Турското участие в процеса на размяната е пореден показател за значимостта, която Анкара придава на мира, диалога и сътрудничеството, както и готовността ѝ да посредничи, съобщи Анадолската агенция с позоваване на президентската администрация. Турският лидер изтъкна и необходимостта от поддържане на тесни контакти и координирани действия между разузнавателните служби на двете страни, което "допринася за предотвратяването на хуманитарни трагедии и за създаването на атмосфера на стабилност в региона".

Анкара е готова да прояви инициатива и по въпроса за прекратяване на войната между Русия и Украйна и да продължи посредничеството в името на мира в Черноморския регион. Ердоган изрази надежда, че позитивния импулс от преговорния процес в Истанбул между Москва и Киев ще доведе до дългосрочен мир в региона. Той увери, че Анкара продължава решително и искрено стъпките за преодоляване на кризата и възстановяването на мира между двете съседни държави.

АФП акцентира върху думите на турския лидер, че Анкара иска да установи траен мир в региона възможно най-бързо като използва инерцията, натрупана от преговорите в Истанбул между руски и украински представители. Отбелязва се, че ролята на Турция при размяната подчертава способността на член на НАТО да поддържа открит диалог с Москва.

В Русия обръщат внимание върху обсъждането на хуманитарни аспекти на ситуацията в Украйна и Донбас с оглед неотдавнашното посещение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Москва. Двамата президенти се договорили контактите им да продължат.

Съединените щати също благодариха на Анкара за ролята й при обмена. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА