Златото притежава предимства, които го превръщат в търсен актив

Златото отдавна е познато на инвеститорите като сигурно убежище за съхраняване на стойност. Въпреки че акциите и облигациите продължават да бъдат изкушаващи инвестиции, в ситуации на икономически сътресения и сериозни външнополитически конфликти, все повече хора се обръщат към благородния метал като доказал се във времето сигурен актив срещу инфлацията и волатилността на валутите.

Златото притежава и още някои предимства, които го превръщат във високо търсен актив. От една страна, закупуването на злато ви позволява да притежавате вашата инвестиция физически. Малък обем злато съхранява значителна стойност, което го прави и лесно за транспортиране. При непредвидени ситуации, златото е ликвидно, което означава бързо може да бъде заменено за пари. Допълнително предимство е, че покупката на благородния метал не се облага с данъци.

Купуването на злато онлайн става все по-популярно

Пандемията, нарастващите цени на основни продукти и услуги и въоръженият конфликт между Русия и Украйна създадоха несигурна обстановка, която мотивира не само професионални инвеститори, но и обикновените граждани да потърсят защита за своите спестявания от инфлацията. Повишеното търсене на инвестиционно злато в началото на годината, доведе и до рязък скок в цената, за която се търгува благородният метал.

Все повече хора у нас избират да закупят инвестиционни кюлчета и монети, използвайки възможностите на интернет. Предимствата на онлайн покупката са, че потребителят би могъл да поръча златните продукти в удобно за него време, както и да ги получи от офис на куриер, който се намира в близост до неговия дом. Това елиминира тревогите, свързани с пренасянето на скъпоструващия метал на дълги разстояния, което крие риск от кражба или загуба. Поради по-високата цена на покупката, в много от случаите търговците предлагат и безплатна доставка.

Кои са най-търсените златни продукти?

От Limar24 онлайн платформа за инвестиционно злато, застраховане и кредитиране споделят, че отчитат повишен ръст в покупкатата на инвестиционни златни продукти от началото на годината. Сред най-търсените продукти се нареждат исторически златни монети, като 20 златни Френски франка и златна монета Британски Суверен, които традиционно се радват на висок интерес. Златните инвестиционни монети от 1 унция Австрийска Виенска филхармония, Канадски кленов лист, и Австралийско кенгуру също са сред търсените артикули. Що се отнася до златни кюлчета, предпочитани са тези с по-малък грамаж - 1 унция, 20 грама и 50 грама на швейцарските рафинерии Valcambi и PAMP.

Сигурно ли е закупуване на инвестиционно злато онлайн?

Въпреки че се наблюдава ръст в покупките онлайн, има и потребители, които си задават въпроса дали този вариант не крие рискове и доколко е сигурна тяхната инвестиция, ако предпочетат този вариант за придобиване на инвестиционно злато.

От Limar24 подчертават, че онлайн покупката е също толкова надеждна, стига да се спрете на коректен търговец с доказана репутация. Затова съветват всеки, който е решил да направи тази инвестиция или е решил да закупи стойностен подарък за своите близки, да направи своето проучване. Важно е търговецът, от който ще закупите избраните златни артикули, да бъде надежден и да гарантира произхода на продуктите, тяхната оригиналност и качество. Обърнете внимание дали избраният от вас търговец също предлага опция за изкупуване на злато - това също е признак за неговата надеждност.

Не на последно място, проверете дали пратките се застраховат, преди да бъдат изпратени към вас. Това е практика, която коректните търговци на злато използват, за да осигурят на клиентите си достатъчно сигурност и да елиминират евентуалните притеснения, които те биха имали.