Това е най-голямото преместване на британски части от Студената война

Великобритания изпраща осем хиляди свои войници в Източна Европа, заради руската агресия в Украйна. Част от контингента отива в Северна Македония. Това е най-голямото преместване на британски части от Студената война, насам. В същото време президентът Путин обмислял идеята да обвърже рублата със злато.

Британски танкове и бронирани машини ще бъдат разположена в различни държави в Европа - от Финландия до Северна Македония. Лондон изпраща в Украйна и следователи, които да съберат доказателства за извършени военни престъпления от Москва.

 „Привеждайки извършителите под отговорност, означава и предотвратяване на бъдещи зверства в Украйна. Целта ни е да съберем широк кръг от доказателства - свидетелски, съдебномедицински и видео показания”, обясни Лиз Тръс.

По данни на украинските власти над 100 хиляди души в Мариупол са в смъртна опасност. Заради денонощния обстрел от руската армия, цивилните се укриват в катастрофални условия.

 „Ужасно е, сякаш ни показват последния ден на планетата - същото е и тук. Бяхме гладни, детето ми плачеше, докато ракети падаха до къщата ни. Мислихме си, че това е краят, просто не можем да го опишем”, споделя Виктория- очевидец на случилото се.

Киев подготвя операция за евакуиране на цивилните от индустриалния комплекс Азовстал.

„Руската армия в Украйна съзнателно потъпка всичко, върху което се базираше глобалния ред след втората световна война. Уставът на ООН, международните конвенции, декларации, правата на човека и на държавите”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Кремъл нарече незаконно предложението на американския президент Джо Байдън замразените заради санкциите руски авоари да бъдат конфискувани и да бъдат дадени като помощ на Украйна.

„Това е един много опасен прецедент, който демонстрира погазвнето на правните норми. Не е нищо друго освен безполезен опит за изземване на чужда собственост”, обясни Дмитрий Песков.

Руският президент Владимир Путин обсъждал с официални лица идеята да обвърже рублата със злато, обяви Кремъл. Това щяло да даде на Москва по-голям суверенитет върху финансовата й система, тежко засегната от санкциите. Русия добива около 10% от златото в световен мащаб всяка година и е голям производител на петрол, газ, метали и зърно.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.