Посланикът застана пред камерата за интервю с Деси Банова-Плевнелиева

Какво означава преизбирането на президента Макрон за бъдещето на Европа и как може да бъде реализирано тоталното ембарго върху доставките на руски газ и петрол, на тези и още въпроси отговори Нейно Превъзходителство посланика на Франция- Флоранс Робин пред Деси Банова-Плевнелиева в рубриката “Тук и сега”. 

Флоранс Робин е родена във Франция. Тя завършва в Париж-докторантура по Епистемология и история на точните науки и научните институции. Преди да стане посланик в България, тя е заемала различни длъжности в сферата на образованието във Франция, включително и като главен директор на дирекция Училищно образование в Министерството на националното образование и младежта.

Как ще коментирате преизбирането на президента Макрон, който е първият президент от 20 години насам, получил втори мандат?

Да, президентът Макрон беше преизбран с ясно мнозинство в рамките на смятам една изцяло легитимна кампания и за неговата победа, която беше незабавно припозната от всички политически партии той беше поздравен. Така, че вярвам на първо място това е една ясна победа на демокрацията.

Какво означава този избор за бъдещето на Европа? 

Малко след преизбирането на президента Макрон, той се обърна към френския народ на фона на европейския химн. Вярвам, че неговата победа е победа за демокрацията в Европа и в неговата реч той веднага припомни европейският ангажимент на Франция като каза, че Франция ще продължи да отстоява европейските ценности, ще настоява и ще се бори за сигурността в Европа и интересите на нашия съюз.

Във връзка с агресията на Русия в Украйна президентът Макрон обяви, че Франция подкрепя пълно ембарго на доставките на петрол и газ от Русия за ЕС. Как може да се реализира това?  

Бих искала да припомня, че налагането на тотално ембарго на доставките на руски газ и петрол е средносрочна цел. Европейската комисия работи в момента за намаляване на зависимостта на Европа от руския газ и за тотално спиране преди края на десетилетието, т.е. до 2030 година, но едновременно с това ние имаме за цел да намалим до 2/3 европейската зависимост от руски газ до края на годината. Как да постигнем това? Вярвам, че ние можем да постигнем две цели заедно: на първо място бърз преход към чиста енергия, което е необходимо, за да се борим срещу климатичните промени и поставянето на край на зависимостта от руски изкопаеми горива, т.е. ние трябва да разнообразим доставките на втечнен природен газ, да ускорим въвеждането на чисти енергии-на ядрена енергия и на възобновяема енергия, както и да подобрим енергийната ефективност на сградите и на нашите предприятия. Това е ангажимент, поет от ръководители на държави и правителства на срещата на върха във Версай на 10-ти и 11-ти март, а и е смисълът на инициативата, водена от Европейската комисия –рипауър ИЮ, която има за цел да даде средствата на всички държави членки за да постигнат тези цели.

Франция пое командването на силите за бързо реагиране на НАТО. Как ще с отрази това върху защитата на Източния фланг на НАТО с оглед руската агресия в Украйна? 

От 24-ти февруари 2022 година, т.е. от началото на руската атака в Украйна френската армия е мобилизирана за подсилване на възпиращата и отбранителната позиция на алианса по източния фланг. Това голямо усилие преминава през подкрепата на нашите съюзници и подсилването на средствата, които вече сме вложили, както и проекция на нови военни способности. Франция от 2022 година пое командването на силите за бързо реагиране на НАТО. Ние участваме и в мисиите за въздушна отбрана на Естония и Полша, разполагайки там изтребители. Също така сме ангажирани и в Румъния, където от февруари месец насам по заповедите на НАТО сме разположили батальон копие-част от силите за бързо реагиране на НАТО. А в Средиземноморието въздушно-морската френска група в сътрудничество със своите европейски партньори и партньорите си от НАТО осигурява ежедневно мисии за въздушна отбрана и мисии за наблюдение както над Румъния, така и над България и над Хърватска.

До този момент България не е доставила военна помощ на Украйна. Как ще коментирате позицията на Българското правителство? 

На първо място бих искала да кажа, че българското правителство ясно показа своята подкрепа за Украйна и осъди бруталната и неоправдана инвазия на страната от Русия. Също така България подкрепи пакета от санкции срещу Русия, предложен от Европейския съюз и вярвам, че това е най-важното. А след това всяка страна е свободна да избира начина, по който иска да засвидетелства своята подкрепа. Самият президент Зеленски го каза. Така, че аз не мога да коментирам решението на българското правителство дори и Франция в свое лично качество да е решила да подходи по друг начин, но все пак запазвайки червената линия за неучастие във военния конфликт.

Президентът Макрон полага огромни усилия за диалог с Путин. Смятате ли, че това ще доведе до положителни резултати, или по-скоро сте песимистично настроена? 

Бих искала да кажа, че от началото на конфликта ние призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията. Ние сме решени да продължим диалога с Русия по въпросите, които представляват притеснение за Франция и за нейните съюзници като европейската сигурност или управлението на въоражението. Ние отново затвъждаваме нашата решителност да достигнем до мирно и дипломатическо разрешаване на настоящата криза и се обръщаме към Русия, надявайки се тя да отговори и я призоваваме тя да отговори позитивно на предложението, което й е отправено. Ще го кажа съвсем ясно- единственото решение минава през диалога и дипломатическия път.

Какви резултати очаквате след приключване на френското председателство? 

Ние вече се намираме в един важен момент, защото вече преполовихме френското председателство на съвета на Европейския съюз и всички знаем, че заедно постигнахме забележителни резултати. Както вече споменахме напредъкът се отнася и до общите решения, постигнати по отношение на пакета от санкции и наложени срещу Русия например, но и в сферата на борбата срещу климатичните изменения например споразумението за механизма за корекция на въглеродните емисии по границите, което има за цел да окуражи страните извън Европейския съюз да предприемат по амбициозни политики по отношение на опазване на климата и това ще ни позволи да не губим нашите предприятия и работни места за сметка на замърсяващите страни. Постигнахме и резултати в сферата на отбраната посредством приемането на стратегически компас, който ни позволи да изградим обща стратегия за отбрана. 

Считате ли, че по време на френското председателство ще се стигне до пробив между България и РС Македония?

Надявам се! Аз вярвам, че това е от интерес на всички, най-вече на европейците, за да успеем да изпратим едно силно послание към Западните Балкани, казвайки им ясно, че те имат мисията да се присъединят към европейското семейство. Но разбира се решението следва да бъде взето между България и Република Северна Македония, които трябва да намерят задоволително двустранно споразумение. И тук бих искала да кажа, че разбира се Европейският съюз е на разположение за това да се обсъдят необходимите гаранции за доброто прилагане на това споразумение. Надявам се това да бъде постигнато в най-кратки срокове, защото ситуацията в Европа настоява за това.

Вие сте в България от септември 2019 г. Какво ви харесва в България и какво бихте искали да се промени в нашата страна? 

Трябва да призная, че аз не познавах България преди началото на моя мандат, но останах силно впечатлена от красотата на страната и от гостоприемството на нейните граждани, така че смятам това не бива да променяте. Страната ви има много предимства и тя може да постигне още по-голям прогрес. Тук например си мисля за всички средства, които страната може да използва, за да се справи със своя демографски проблем, за да запази своето младо поколение, а и да привлече нови таланти. Смятам, че трябва да се възползвате от всички свои предимства, които притежавате, за да може България да се включи напълно и изцяло в европейското развитие.

Имате ли си любимо място в България, което посещавате често? 

За съжаление не съм там често, но останах силно впечатлена от красотата на Родопите и селцата, които се намират в местността. Харесвам също така и някои малки градчета по Черноморието и тук се сещам за Балчик, който смятам носи своя особен привлекателен аромат.

Предвид опита ви в преподаването на предмета “физика”. Кой закон на физиката важи с пълна сила в дипломацията?

Това е един оригинален въпрос. Това, което резюмира най-добре състоянието на света е един от основните закони на квантовата физика, който наричаме съотношение на неопределеност на Хайзенберг. Това е принцип, въведен от този немски физик, който е носител на Нобелова награда по физика през 1932 година и признавам ми е малко трудно да го обясня с прости думи. За да опростим нещата мога да кажа, че според този принцип е невъзможно да измерим едновременно мястото и импулса на дадена частица. И за да изрази по ясно този принцип Хайзенберг обича да казва, че материята или физичното не е нито статично нито предвидимо и смятам, че именно такъв е светът, в който трябва да се развиват дипломатите.

Френско или българско вино, какво предпочитате?

Това е доста труден за отговор въпрос, защото семейството ми произлиза от известен винарски регион Елзас във Франция. Така, че със сигурност предпочитам бялото вино, произведено в регион Елзас, но се влюбих и във вината в България. Например обичам виното мавруд или вината от Мелнишкия регион.

Успяхте ли да изградите приятелства с българи за тези 3 години от вашия престой тук? 

Бях поразена, че нашите две култури и нашите две истории толкова много се различават въпреки факта, че ние се намираме на един и същи континент, но с течение на времето осъзнах, че ние носим едни и същи ценности и общи амбиции и споделяме едно общо желание да гледаме към бъдещето и да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.