ЕС ще призове също за изключване на повече банки от Русия и Беларус

Страните от ЕС възнамеряват следващата седмица да се споразумеят за пълен отказ от доставките на руски петрол до края на годината. Дотогава ЕС планира да въведе постепенни ограничения. Това съобщи агенция Bloomberg , позовавайки се на източници, предаде БГНЕС. Според агенцията решението за нови ограничения, които ще бъдат включени в шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, може да бъде взето следващата седмица.

ВНОСЪТ НА РУСКИ ГАЗ: Европа ще обсъжда обща стратегия в следващите дни

Въпреки това, подчертават от агенцията, предложените ограничения все още не са официални и подлежат на промяна. ЕС ще призове също за изключване на повече банки от Русия и Беларус, включително "Сбербанк", от международната междубанкова разплащателна система SWIFT, казаха събеседниците на агенцията, цитирана от медиите в света.

Освен това страните-членки на ЕС планират да обсъдят ограниченията за предоставяне на консултантски и облачни услуги и закупуването на недвижими имоти. Лични санкции могат да бъдат налагани и на военните, предприемачите и свързаните с тях лица. Според източници на Bloomberg някои страни от ЕС настояват за затягане на съществуващи ограничения върху морската търговия и пристанищата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.