Църквата “Св. Димитър” в карнобатското село Добриново, обявена за паметник на културата

143-годишната църквата “Св. Димитър” в карнобатското село Добриново, обявена за паметник на културата, се руши. Турхут Исмаил е мюсюлманин, който дарява лични средства и работи за възстановяването на православни храмове у нас. 

Дни след Великден той пое ангажимента да помогне за възстановяването на църквата “Свети Димитър”.

Миналата година пада покривът на храма. 

Първата неделя след Великден е Томина неделя

“Има камъни, които са повече от 200 кг и са с височина повече от 4 метра. Абсолютно всичко е правено на ръка. Дори иконостаса, който е автентичен”, разказва кметския наместник на с.Добриново Иван Линов. “В това критично състояние е може би от 20 години. А не функционира от 1960 г, поне по разкази на стари хора”, казва още той. 

Вече 4 години кметският наместник опитва да намери пари, за да съгради отново храма. Има и готов проект и разрешение за строеж от община Карнобат, а събраната сума до този момент е 28 хиляди лева. 

Според разчетите , обаче са нужни 400 хиляди лева. Затова на помощ се притекъл Турхут Исмаил. Мюсюлманинът, който участва във възстановяването на православни храмове, 

“Апелът ми е към българския бизнес. Искам да им кажа, че тези църкви не са правени от държавата, а от дядовците и прадядовците на българския бизнес. Не става дума дали ще има достатъчно миряни в храма след неговото възстановяване. Тук е въпрос на чест”, смята Турхут.

Църквата си искат и местните - много от тях са получили светото кръщение. 

Затова кметският наместник е разкрил набирателна сметка, в която всеки, който има възможност може да подпомогне възстановяването на паметника на културата.

А Турхут Исмаил вече е дрил 5 000 лева за възстановяването на храма. 

 

Всеки, който иска да окаже финансова помощ, може да направи това с дарение.

Дарителска сметка: 

ДСК –АД

Църква „Св Димитрий” Добриново

Сметка 02/0000000027805437

BGN

BG32STSA93000027805437

STSABGSF

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.