Ани Салич разказва колко е важна проверката на информацията от няколко източника

В „Темата на NOVA” тази вечер Ани Салич разказва за пропагандата по време на война. Проверката на информацията от няколко източника е най-важното правило за това дали една едно събитие се е случило или не. Без значение дали е днес или преди години…

"Спомнете си как започва Втората световна война - напада се германската радиостанция Глайвиц. Намира се на полската граница от някакви немски затворници, преоблечени в полски униформи и това е повод да се нападне Полша", казва журналистът Любомир Коларов.
  
Така активното мероприятие на немските тайни служби под името "Консерви" ще постави началото на втората световна война и ще доведе до милиони жертви. А как на практика се е случила пропагандата тогава.

Ден преди обявяването на войната труповете на затворниците от концлагера Заксенхаузен в полски униформи  изпратени да нападнат германската радиостанция в Глайвиц са показани по немските киносалони като доказателство за полската инвазия в Райха. .

А Хитлер се обръща към немския народ и обявява война на Полша, защото първа е нападнала Германия. Започва втората светона война.
 
77 години след най-кървавата световна война в света, на 24 февруари 2022 г. започна друга - братоубийствена, недалеч от нас. Едните я наричат война, други военна операция, трети военна криза…
 
"Тук може наистина учебник да се напише как и руснаците и украинците правят пропаганда. Тук не става дума за война Русия - Украйна, а за Западен свят - Русия. Това го виждаме и в новите канали, които гледаме в Тик Ток и от двете страни  -да кажем дехуманизацията на украинците -това не е нация казва Путин. Обратното - украинците наричат вече руснаците рашисти, а Путин е рашист, тоест той е сравняван с Хитлер, това са пропагандни номера, които са правени още по време на войната във Виетнам", коментира журналистът Емил Спахийски.

Близо половин век след Виетнам войната е превзела и  социалните мрежи. Тя се води сред роднини, колеги и приятели, властва пропагандата, а лъжата се превръща в мнения и факти.

Гледайте „Темата на NOVA“ на 1-ви май, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.