Вицепрезидентът коментира изказването на Асен Василев за позицията на Радев по въпроса с оръжието за Украйна

„Позорно е, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми,които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ” и такива случаи изискват оставки”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „На фокус”. Йотова беше помолена да коментира изказването на вицепремиера Асен Василев, че позицията на президента по темата с доставките на оръжие за Украйна е „позорна”.

Попитана от кого ще трябва да бъдат подавани въпросните оставки, ако се докаже скандала, Йотова каза: „От г-н Асен Василев”.

Василев: Позорна е позицията на президента за въоръжаването на Украйна

„Ако решението за това да не се заплащат на „Газпром” доставки на газ от Русия е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма, и това е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който го е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция”, каза Йотова.

Тя е категорична, че от първия консултативен съвет при президента, който беше свикан веднага след започването на войната, до днес Румен Радев не е променил позицията си по въпроса.

„Всички бяха единодушни тогава, че става дума за абсурдна война, за инвазия, за нарушен суверенитет. Тази позиция на президентската институция не се е променила до днес. Но се промениха колебливите решения и позиции на правителство, откъдето дойде и тази несигурност”, коментира Йотова.

Тя отправи и критика, че не се е провел извънредният Коалиционен съвет, а същевременно утре българският министър на енергетиката ще участва на извънредна среща на министрите на енергетиката в ЕС.

„В момента имаме две коренно различни позиции – на Нинова да се подновят преговорите с „Газпром”, и на Асен Василев да се върви към алтернативни доставки”, коментира Йотова.

Тя не е изненадана от позицията на Корнелия Нинова спрямо президента. „Струва ми се, че в момента г-жа Нинова като икономически министър е коалиционен партньор на това „отроче”. Не виждам нищо лошо в тази коалиция. Още вярвам, че има бъдеще”, каза Йотова. И определи обвиненията за „синхрон с Борисов” като „невъзможни”.

„Не разглеждам хипотезата за падане на правителството”, каза Йотова. Тя не смята също, че може Корнелия Нинова да предизвика падането на това правителство.

По темата с отношенията правителството – президент, които Асен Василев оцени, че са „на най-ниската си точка”, Йотова каза, че не е съгласна с това. „Не няма проблем”, каза Йотова.

Тя не каза какво е отношението на Президентството към партията на Стефан Янев. „Предстои да видим, предстои да се учреди. Мога да кажа само много добри думи за Стефан Янев, за мен беше един от най-добрите министър-председатели”, каза още Йотова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook