По думите му дори да няма директен трансфер на боеприпаси, помощта може да е изразена като ремонт на бронирана техника

"Не виждам сериозна промяна в данните за износ на оръжие за Украйна, имало е увеличение и преди. Нямам данни за такъв индиректен износ, вицепремиерът Нинова вече даде отговор. Основният въпрос не бива да е дали военната помощ ще продължи войната или ще я спре, защото това може да стори само този, който я е започнал. Военната помощ за Украйна няма да удължи войната". Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков за "На фокус" по NOVA.

"В първите седмици на конфликта трябваше да има дебат за позицията по отношение на войната. Много страни го проведоха и така си спестиха вакуум с дезинформация. "Въпросът за предоставяне на военна помощ не бива да е толкова широко обсъждан, а дебат трябваше да има още преди време в НС. Там дискусията трябва да бъде проведена, това е мястото", обясни Заков. 

Заков: Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния

Според него видът оръжия, които могат да бъдат дарени отново е решение на правителството. "Освен въоръжените сили, имаме и фирми производители, които да се включат в такава помощ. Украинците имат ясни искания. България има с какво да помогне, дори да няма директен трансфер на боеприпаси, например ремонт на бронирана техника. Това поиска Зеленски. "Терем" може да ремонтира военна техника", разкри министърът. И допълни, че украинците знаят за дебата у нас, но това не е било обект на разговори при визитата в Киев.

"Украйна е жертва и има нужда от помощ, за да се защити. Можем да влезем в сценарий на партизанска война, продължителна. Очаквам, че ще бъде намерен компромис за военната помощ за Украйна", подчерта Заков. Той разказа, че в паметта му силно се е запечатала гледка със стоящ на пейка мъж пред разрушения си дом.

"При разрастване на войната до Приднестровието пред България ще има рискове пред националната сигурност, но директна военна заплаха няма. И преди Русия е осъществявала натиск чрез газа, сега отново го правят", смята военният министър. И обяснява, че една от мерките в отбраната ни е създаването на бойна група и България е добре защитена от НАТО.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook