Процедурата предвижда след решението на депутатите, въпросът да се върне в ръцете на правителството

Важна тема, която чертае все по-дълбоки разделителни линии в коалицията, е оръжието за Украйна. Депутатите се събират на извънредно заседание в сряда, за да решат ще окаже ли България военно-техническа помощ на Украйна.

„Един страшен ад”. Така дни, след като се върна с правителствената делегация от Украйна, Станислав Балабанов описва видяното там. Но дава ясни параметри на предложението как да помогнем на Киев.  

"Военно" положение в коалицията, управляващите в спор за Украйна (ОБЗОР)

„На този етап единствено говорим за ремонт и реставрация на техника, хуманитарна, медицинска и всякаква друга помощ, от която имат нужда в момента. Да изключим всякакви спекулации по отношение на войски, оръжия – не трябва и да го коментираме към този момент”, категоричен е Станислав Балабанов от ИТН.

От „Продължаваме промяната” са убедени, че България може да помогне без рискове за сигурността си.

„Предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, тази война щеше да се води между много държави”, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев. Каквото и решение да бъде взето, според Минчев няма реален риск правителството да падне.

Нинова към Борисов: В казарма не си ли ходил

„Аз мисля, че ще се намери такова решение, което да отговаря и на вижданията на БСП. Ние ще гласуваме за военно-техническа помощ и оттам нататък ще видим какви точно ще са необходимостите”, допълни Минчев. „За”  военно-техническа помощ ще гласуват и от ГЕРБ. 

„Не искаме да ги бутаме. Колкото повече стоят, толкова по-добре. Война е. Ето за военната помощ ще ги подкрепим в сряда. Народът не го подкрепя това, пасив тежък за нас, но ние сме част от европейското семейство”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той показа и снимки на украинския самолет АН-124.

Вицепремиерът Корнелия Нинова отговори на Борисов във Facebook, че за 10  години на власт не е разбрал, че България не произвежда танкове.

Категорично "За" са от „Демократична България”, които бяха много настоятелни по тази тема в последните седмици. За изпращане на оръжие в Украйна настоя и Кирил Петков, така че очакването е „Продължаваме Промяната” да гласуват единодушно. Подкрепа са гарантирали и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС. Ако спрем дотук, сметката показва, че „За” ще бъдат 176 депутати - категорично мнозинство за приемането на това решение.

Колкото до „Има такъв народ”, лидерът им Слави Трифонов е "За", но се очаква депутатите да гласуват по съвест. Те имат общо 25 гласа като най-вероятно всички те ще се влеят в мнозинството "За".

На другия фронт - категорично против, са от БСП. Левицата нееднократно обясни, че такова решение може да сложи край на сегашното правителство. С "не" ще гласуват и депутатите от "Възраждане". Общият брой гласове тук е 39. Ако гледаме тези сметки, решението ще бъде прието. Важно е да уточним, че Корнелия Нинова многократно обяви изтегляне от коалицията и събаряне на правителството, но точният цитат е „При такова решение на Министерския съвет”, не на парламента. А процедурата предвижда след решението на депутатите, въпросът да се върне в ръцете на правителството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.