Секторът не може да поема повече ценовите шокове, категорични са от индустрията

Спирането на газа от Русия или много по-високата цена на природния газ е предизвикателството за конкретни предприятия и големи потребители. За това алармират те.

„Нямаме никаква официална информация за алтернативните доставчици и цени на газа.  Енергийният министър потвърди, че  единият доставчик е гръцкият еквивалент на „Булгаргаз”. По-важното е на каква цена идва газът и как това ще повлияе за цените за индустрията”, обясни Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му предприятията работят без ясно определена цена.

Божков: България има собствена алтернатива за газова диверсификация

„Трябваше да има цена от 1 май, тя ще бъде определена на 10 със задна дата. Това не е прецедент, но предвид ситуацията е още по-наложително да знаем на каква цена работим. Източникът на газ и маршрутът, по който се доставя определя пряко крайната цена”, допълни той.

Найденов е на мнение, че таван на цената на газа би била успешна краткосрочна мярка. „Не е ясно обаче как ще бъдат покрити разходите над този таван”, каза още той.

Ивайло Найдено е категоричен, че секторът не може да поема повече ценовите шокове.

Репортер: Ирена Рашева

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.