Много хора говорят, без да имат собствено мнение, коментира още президентът

„България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, те няма да го направят. А ако им кажат да предоставят, те искат точно това. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт. Имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Испания например зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими”. Това заяви от Пловдив президентът Румен Радев, който се срещна със студенти от Аграрния университет.

Очаква се в сряда в парламента да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. „Хората, които взимат решения, трябва да се водят преди всичко от сигурността на българите”, каза Радев.

И докато президентът критикува управляващите, управляващите също отправиха критики към него . 

“Когато президентът атакува правителството, отслабва позицията на България. Съжалявам, че в България има лидери, които се опитват да индуцират страх. А не да се държат като достойни лидери”, каза в студиото на “Здравей, България” Антоанета Цонева.

Радев попита и дали властта  има ясна представа какво е състоянието на отбранителните ни способности. 

“Какво е състоянието на нашата изтребителна авиация? До кога нашите съюзници ще бъдат тук?  Каква е нашата радарна система? Какво е състоянието на нашите радари? Ако ги знаят тези неща значи тяхното поведение е безотговорно, а ако не ги знаят значи е невежо”, заяви държавният глава.

Ако се вземе решение да се прати оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията, смята още държавният глава. „Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност”, каза Радев.

За газовата криза Радев е категоричен, че трябва общо решение на Европа и че Русия грубо е нарушила договора .

 

 

„Тази криза чукаше на вратата от много време. Европа закъсня. Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше за тази потенциална опасност?”, попита Румен Радев. 

Последствията тепърва предстоят, смята Радев. И попита какви договори е сключил Булгаргаз. 

„Ако цената на газа наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи и предприятия са на ръба. Ако решението е нови заеми за подпомагане, все някога икономиката ни ще рухне”, каза Радев. 

И прогнозира, че при нови заеми икономиката може да рухне. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.