Това заяви вътрешният министър след среща със синдикати

"Имаме уверение от вицепремиера и министър на финансите, че към момента на актуализация ще бъдат увеличени възнагражденията на служителите в МВР. Ако имаме актуализиран Държавен бюджет, приет в парламента, ще имаме законовата основа за увеличаването им". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща на ръководството на МВР със синдикати. На нея беше представен математически модел за анализ на ефективността на служителите в Областните дирекции на МВР. Моделът е част от подготовката за структурна реформа в министерството. 

РЕФОРМАТА В МВР: Преговори между ръководството и синдикатите

По думите на Рашков МВР представлява обърната пирамида, визирайки големия брой административни служители във ведомството. Той каза още, че има нужда от усъвършенстване в структурите на МВР и оптимизация на кадрите, но подчерта, че не се предвижда закриване на Областни дирекции на МВР в страната. "Ще направим МВР много по-адекватна структура, без това да тежи на данъкоплатците", категоричен бе министърът.

„Синдикатите поеха ангажимент в 2-седмичен срок да направят предложения във връзка със структурните промени, които искаме да направим. Започнали сме промени в централната част на Министерството на вътрешните работи. Те са насочени към оптимизация на централната администрация”, обяви вътрешният министър и допълни, че трябва да се запази боеспособността на Министерството на вътрешните работи. Той подчерта, че няма самочувствието на откривател, защото идеята е съществувала още през 2009 и 2014 г., но не е била реализирана към онзи период.

Рашков: Ръст при тежките ПТП в София и Пловдив

„Средната численост на администрацията в Областните дирекции на МВР е 10%, което показва, че е под критичния минимум за изпълнение на възложените задачи”, алармира д-р Лъчезар Милушев, който е експерт по национална сигурност.

„Стабилизира се идеята противопожарната служба да стане самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Искаме тази служба така да бъде окомплектована кадрово и технически, че тя напълно да отговори на очакванията на нашето общество”, обяви вътрешният министър Бойко Рашков.

По-рано синдикатите на служителите в МВР обявиха, че подновяват националните протести. Те целят увеличение на възнагражденията, които получават работещите във ведомството, с 25%. Очакванията са увеличението да влезе в сила от началото на месец юли, когато ще се актуализира Държавният бюджет. 

МВР с предложения за промени в Закона за движение по пътищата

Кадрови промени в МВР болница няма да бъдат правени без съгласието на нейното ръководство, категоричен беше Рашков. Дори някои от служителите да са надхвърлили пенсионна възраст, ако са добри специалисти и си вършат съвестно работата, няма да бъдат освободени, за да не се парира лечебната дейност, заяви той. По думите му има идея болницата да отиде в структурите на Министерство на здравеопазването, но уточни, че настроенията сред служителите в МВР са категорично за оставането на лечебното заведение в сегашното му състояние.

„Обжалвали сме акта на съдията от Софийския районен съд, защото виждаме сериозни аргументи той да бъде отменен на втора инстанция”, каза вътрешният министър по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов и тези на Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.