София е домакин на форум за добросъседските отношения между двете държави

България е домакин на Конференцията за отношенията с Република Северна Македония. 

Форумът се провежда в деня, в който се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. Събитието ще се проведе в Националния дворец на културата под патронажа на държавния глава Румен Радев. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради ще доведе до отпадане на разделението. Разбира се, за да се случи това, има много работа. Работа, която България е вършила през годините. Страната ни направи много за развитието на нашите отношения. България първа призна независимостта на Северна Македония. Бяхме винаги там с протегната ръка за помощ. За съжаление, нашата приятелска политика не срещна адекватна реципрочна политика от страна на Скопие. Вихри се антибългарска кампания в нашата съседка”, каза Радев по време на събитието.

„Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме през 2017 г., не се изпълнява. Работата на Комисията по исторически въпроси е блокирана. Използват се всякакви механизми за натиск върху България за компромиси и вдигане на ветото. Скандалното преброяване открои широките проблеми с правата на македонските българи“, каза още Радев.

Президентът посочи, че днешната конференция далеч надхвърля измеренията на българската външна политика. Той призова за преодоляване на идеологемите на югославския тоталитарен режим, който години наред осакатява диалога между хората от двете страни на границата.

Той отбеляза, че днешната война с Украйна също се използва като аргумент за спешна интеграция на РСМ в ЕС.

Според Радев това ни изправя пред много важен исторически избор, който не касае само нашата външна политика, а засяга дълбоко фундаментите на нашата национална идентичност, засяга нашето достойнство като народ, допринесъл за европейската цивилизация.

По думите му процесите на сближаване са блокирани.

„Престоят важни решения и нелека дилема – как да направим така, че най-бързо да започнат преговорите за това Северна Македония да влезе в ЕС, като в същото време защитим правата на македонските българи. Ясно е - трябва да търсим компромиси”, каза още държавният глава.

Според него прекратяването на езика на омразата започва с подмяната на учебниците по история, география.

„Недопустимо е да се възпитават бъдещите поколение на РСМ в омраза. Няма как да вървим напред, ако не се разкрият архивите на УДБА. Както всички държави от Източна Европа изживяха катарзис, така и РСМ не може да направи изключение. Тя трябва да скъса със своето тоталитарно минало, с идеологемите на комунистическия интернационал“, каза Радев.

„Най-важно е да имаме консолидирана българска позиция, такава каквото имаме до момента и да сме наясно, че ако не направим пробив сами по между си, резултатът ще е един и същ”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.