При ракетни удари в западния град Лвов са пострадали три електроцентрали

Боевете в Източна Украйна продължават, а Русия е нанесла ракетни удари по цели из цялата страна, както на изток, така и на запад.

На този фон продължават усилията за евакуиране на цивилни от разрушения Мариупол. Пореден конвой от автобуси е потеглил днес от града към контролирания от Украйна град Запорожие.

След няколко дни на бомбардировки руските сили предприеха щурм срещу металургичния комбинат „Азовстал” - последния бастион на украинската съпротива в разрушения Мариупол. В укритията на комплекса все още се намират около 200 цивилни. Повече от 150 евакуирани от Мариупол успяха да стигнат до контролирания от Украйна град Запорожие.

„Най-накрая имаме резултат. Първият резултат от нашата евакуационна операция от „Азовстал” в Мариупол, която организираме от много дълго време. Отне много усилия, дълги преговори и различни посредничества. В момента руските войски не се придържат към споразуменията. Те продължават масираните удари по „Азовстал”. Опитват се да организират нападение срещу комплекса”, заяви Володимир Зеленски.

Евакуираните, прекарали седмици в бункерите на металургичния завод, са доволни, че са живи и на относително по-спокойно място, но са наясно, че трудностите съвсем не са приключили.

Мощни експлозии отекнаха снощи на различна места в Украйна. При ракетни удари в западния град Лвов са пострадали три електроцентрали, а части от града са без ток. Не се съобщава за жертви, но е прекъснато електроснабдяването и на някои помпени станции. Най-малко три взрива са отекнали и в източния град Днепър. Руска ракета е паднала и в централната Кировградска област. За първи път от началото на руската инвазия ракетен удар е нанесен и по граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този район беше пощаден от военните действия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.