Внесените предложения бяха три, одобриха това на ПП

Народното събрание прие предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН. 

От БСП, които бяха против оказването на военна помощ, се съгласиха на текста на ПП - да не изпращаме оръжия, а само да се даде мандат на кабинета за ремонт на украинска военна техника.

В конкретика депутатите приеха проекта на ПП, редактиран след писмото на украинския президент Володимир Зеленски, съдържащ следното: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна.

И още: засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

Едно писмо, изпратено в парламента от украинския посланик у нас, сложи край на раздорите в коалицията. И успя да убеди и опозицията за това страната ни да окаже военнотехническа помощ на Украйна.

Съществена роля за съгласието изигра това, че Украйна поиска само ремонт на военната им техника, но не и изпращане на оръжия. Така и БСП отстъпи. „Най важното решение, което гарантира, че българското правителство няма да изпраща оръжия в Украйна”, посочи Александър Симов от БСП.

Писмото не успя да разубеди „Възраждане”, които единствено гласуваха против. „Страната ни не се управлява от българско правителство. Управлява се от нещо, което повече напомня екстремистка групировка”, подчерта Костадин Костадинов.

Решението все пак не мина без спорове и скандали. Първо от „Продължаваме Промяната” се обърнаха към партньорите си с призив. „Време е да намалим червените линии и извиването на ръце”, апелира Андрей Гюров.

Отговорът обаче дойде от опозицията, която ги атакува. „Г-н Радев мисля да го попитам какво ще каже за думата „мародери”. Това са хора, които използват войната, за да плячкосват. Онези, родени под юмрука използват претекста на войната, за да крадат”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Най-слабият кабинет от края на комунизма. По-скоро това правителство прилича на клуб по интереси”, добави председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От БСП излязоха с интересна идея за - национален референдум за военната помощ. „И българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши тогава, когато ние политиците сме на кръстопът”, уточни Борислав Гуцанов.

По-късно споровете се прехвърлиха в самата коалиция. За това дали решението трябва да цитира точно писмото от Украйна, или да се даде по-голяма свобода на правителството.

„Нека не ограничаваме тази подкрепа до този конкретен момент. Защото, да, в момента може би Украйна има нужда от България само да ремонтираме военната ѝ техника. Но в следващия момент ще има нужда и от боеприпаси”, смята Атанас Славов от ДБ.

„Ами, ако утре има друго решение на друг посланик, че иска да ни напише писмо - и това ли ще го приложим”, попита Любомир Каримански от ИТН.

Решението на спора дойде от опозицията. „Никой парламент не може да взима решение, което е задължително за всички органи в цялата страна, независимо чий парламент е това, в което да се цитира искане на дипломат”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Така от Движението предложиха ясно да се разпише каква военнотехническа помощ може да окаже България на Украйна. Всички без „Възраждане” се съгласиха, а коалицията премина изпитанието.

Припомняме, че по темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения - на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано днес народните представители отхвърлиха идеите на ДБ и ГЕРБ.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.