Тя продължи едва половин час

Опитите на управляващите да потушат напрежението сред превозвачите и работодателските организации на този етап не дават резултат. Срещата при премиера завърши със скандал. Превозвачите напуснаха обидени залата половин час след началото на разговорите. Те бяха категорични, че ще продължат с протестите. На 18 май се очаква да бъдат спрени и междуградските автобусни превози.

Плащаме с между 15 и 22% повече за гориво от началото на войната

Превозвачите влязоха на срещата в Министерския съвет с конкретни искания.

„Искаме премахване на биодобавката  за 6 месеца, намаляване на акциза, мораториум върху толтаксите, субсидиране на преверенциалните автобусни превози и оставката на трима министри”, каза превозвачът Йордан Арабаджиев.

„Току-що бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър-председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той ще казва какво се случва и ако на нас не ни харесва, можем да станем и да си тръгнем. Ние това и направихме. Това, което се случва, е крайно неуважително. Продължаваме с протестите и няма да спрем дотук”, обясни Магдалена Милтенова председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

 

От бранша обявиха,че не са чули решение на нито един от проблемите в сектора.

„Ние не чухме нито една антикризисна мярка. Чухме израза „поканени сте тук, за да ви изслушаме”. Към момента не беше предложено решение на нито една от тях”, каза превозвачът Йордан Арабаджиев.

„Ние сме на най-ниските нива на ставките официално. Без директива не може да стане. Прекалено малка е разликата в оскъпяване на горивото от биокомонента. Ние ще трябва да повишим обема на руски петрол, а ние търсим други алтернативи”, каза Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Колкото до друго искане на превозвачите - заради увеличените тол такси на тежкия трафик, регионалният министър не е готов да отстъпи.

„Отношението и към едните, и към другите, от моя страна, е било еднакво. Надяваме се на следващата среща никой да не се сърди и да си ходи. Да има изслушване. Основанията на превозвачите са, че има обща криза в икономиката, която е породена от другите кризи. От войната идват всички увеличени цени. Техните претенции не са лишени от логика, но какво може да се направи и дали е редно, ще стане ясно следващите седмици. Те имат право на протест", каза  министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. 

На журналистически въпрос ще се вземат ли мерки за горивата и тол системата, Караджов заяви следното:

„Държавата чу ясно какво ни казаха и е нужно малко време, за да се помисли по тези въпроси. Смятам, че е редно тежкотоварният трафик, който е по-въздействащ върху пътната мрежа, да плаща два пъти повече от това, което плащаме ние с винетките. Някой трябва да плаща за използването на пътната мрежа и така е справедливо. Не може да се поддържа само от бюджета”, допълни той.

Превозвачите излязоха на национален протест, камиони блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.