Сред любопитните експонати е и пиката на Самарското знаме

Специално за Деня на храбростта и българската армия от Националния военноисторическия музей са подготвили специална изложба за посетителите. Изложбата, озаглавена „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст”, е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България - орденът за храброст, чиито празник става и празник на aрмията.

„Едно отличие, което е и много силно свързано със самия празник на българската армия. Защото след отпадането на 27-и ноември като празник на победите,празникът на ордена за храброст- 6-и май се превръща, бавно но сигурно и в празника на българската армия. Това, което показваме е самото отличие във всички негови степени и с голямо разнообразие от емисиите, в които то съществува, с любопитни препратки към негови изображения върху оръжие и върху други предмети и например табакери”, заяви доц. Соня Пенкова, директор на НВИМ.

Една от изложените табакери е тази на принц Кирил Преславски, с вграден в нея орден за храброст, четвърта степен. Сред любопитните експонати са пиката на Самарското знаме, както и личната шпага на Цар Борис Трети, отново с вграден орден за храброст -четвърта степен, който като престолонаследник, той получава при раждането си по право.

„Шпагата е също един от уникатите, които показваме. Уникат не само, защото е индивидуално производство за Цар Борис трети, но и защото в нея е вграден ордена за храброст. Тя е любопитна и със самия подпис, който е инкрустиран върху нея на монарха. Наистина е едно уникално произведение, не само на оръжейната промишленост, но и на ювелирното изкуство”, посочва доцент Пенкова.

В полева кухня се приготвя войнишка боб чорба. Според старшина Николова бобът е готов и трябва да стигне за 100 човека. Славея Сучева от музея сподели, че входът е свободен до 17 часа. От 14:30 ч. ще има концерт на оркестъра на Сухопътните войски, а посетителите ще могат да разгледат бронирания автомобил "Пясъчна котка".

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.