Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства, смята президентът

„Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства”. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Според него формулировката военнотехническа помощ е разтеглива. „Очаквам наистина разумни решения”, каза Радев.

„Още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Недопустимо е в центъра на София да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви, те нямат място у нас”, заяви Радев.

Министърът на отбраната Драгомир Заков контрира президента:

“Аз не мисля, че даването на помощ е влизане директно в конфликт, тъй като знаете, че България във времето назад е продавала оръжие в редица конфликти по света, а аз нямам спомен да сме били част от този конфликт или който и да било друг”, каза Заков. 

След дадената зелена светлина за военно-техническа помощ,  следващата седмица у нас идва делегация от Украйна, обясни още Заков. Целта е да се обсъди от какво имат нужда, а посещението ще е неофициално. На този фон държавният глава призова политиците да бъдат по-внимателни в думите си. 

“Внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Недопустимо е в центъра на София да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас” заяви президентът. 

 

 

Държавният глава отрече да е архитект на новия политически проект на бившия служебен министър и министър на отбраната Стефан Янев. Във формацията участват и бивши служебни министри. 

“Назначените от мен министри бяха силни, когато работиха като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика е непосилно изпитание за някои от тях. За втори път на президентството се преписва политически проект. Това е грешно разбиране. Не работя с поставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично”, категоричен бе Румен Радев. 

За празника на Българската армия държавният глава напомни, че въоръжените ни сили винаги са били стожер на държавността.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.