Космическата капсула се приводни край бреговете на Флорида

Четирима астронавти успешно се завърнаха на Земята след шестмесечния си престой на Международната космическа станция (МКС), съобщи сайтът "Спейс". Американците Раджа Чари, Том Машбърн, Кайла Барън от НАСА и германецът Матиас Мауер от Европейската космическа агенция (ЕКА) се прибраха с кораба "Дракон" на компанията "Спейс екс".

Те се приводниха в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. Завръщането на астронавтите беше отложено с ден заради неблагоприятни метеорологични условия. В четвъртък корабът "Дракон" се отдели от МКС, поемайки към Земята. 

Раджа Чари, Том Машбърн, Кайла Барън и Матиас Мауер пристигнаха на борда на МКС на 11 ноември миналата година. По време на престоя си те работиха в орбиталната лаборатория, осъществиха редица научни експерименти и направиха няколко разходки в открития космос.

В края на април на МКС пристигнаха американците Киел Линдгрен, Робърт Хайнс, Джесика Уоткинс и италианката Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция. Те замениха колегите си, които днес се завърнаха.

От 18 март на борда на МКС са руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА