Това е търсен конфликт, отговориха от кабинета

Продължение на скандала около премиера и превозвачите. Представители на фирмите, които вчера напуснаха обидени срещата и казаха, че премиерът ги е изгонил, разпространиха аудиозапис. Твърдят, че той е направен именно на срещата в Министерския съвет и че един от гласовете, които се чуват, е на Петков.

Премиерът Кирил Петков и превозвачите кръстосаха шпаги на срещата в Министерския съвет. На запис се чува размяната на реплики в последните минути от разговорите.

„Ако искате винаги можете да си тръгнете, това е... По всяко време сте поканени, ако ви е досадно, да излезете - вратата е там”, се чува гласът.

„Не става въпрос дали ни е досадно. Става въпрос за това, че вие сте ни поканили по конкретна тема. В момента разводнявате темата. Вие имате среща в 17:00 часа след това. И въпросите, които ние сме ви поставили, остават без отговор в момента. Така че много ви моля, нека да не разводняваме”, се чува друг глас.

„Повярвайте ми, ако не искате да слушате, вратата е там. Ето я. Зад Вас. Няма... Аз решавам тук как ще говоря и какво ще говоря”, казва първият глас.

 

 

Така част от бранша напуска залата. Отричат да са търсили провокация

“По време на разговорите не чухме нищо конкретно. Ние изтърпяхме да слушаме колко торти трябва да продаде жена му, за да внесе 1200 лв в бюджета, изтърпяхме да слушаме и лекция за това що е държавата”, каза…..

В залата остава Явор Панталеев, представител на спедиторите.

“Имаше голям изблик на емоции и от двете страни. Исканията на превозвачите са изключително разумни и може би това, че от месеци те са поставени, а правителството не намира отговори по тях, провокира цялата тази ситуация”, обясни Панталеев. 

Отговорът на Министерския съвет не закъсня. В писмена позиция от кабинета заявяват, че "вчерашната работна среща с представители на превозвачите не предполагала да бъде записвана без знанието на участниците в нея. " А наличието на запис навеждало на мисълта, че е търсен конфликт. Регионалният министър Гроздан Караджов, който присъстваше на срещата коментира ситуацията още в четвъртък вечерта. 

Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

“На няколко пъти прекъснаха министър-председателя, докато той говореше. Той каза, че ако някой не иска да чуе, каквото той иска да каже - вратата е свободна - това те го изтълкуваха като покана да си ходят и си тръгнаха”, поясни Караджов.

От записа става ясно и че едно от исканията на бранша - акцизът на горивата да бъде намален - не може да бъде реализирано. Превозвачите настояват и за оставката на трима министри, а Петков заяви, че “ако това се случи - правителството пада”

“Какво означава това – служебен кабинет, следващи избори, комбинация от "Възраждане" и разни други новородени партии”, каза Петков. И допълни: “Шансът за някакво правителство е близо до нула, ако има такова правителство - България ще плаче”, категоричен бе премиерът. 

След неуспешния диалог от транспортния бранш са готови с нови протести през следващата седмица. 

В позицията, в която Министерският съвет коментира разпространения запис са описани и конкретни стъпки, които страната ни ще предприеме следващата седмица заради високите цени на тока и газа - а именно, ще поискаме от Европейския съюз да ни разреши да премахнем акцизите им и така да се повлияе на крайните цени. 

 

Ето и пълната позиция на кабинета:  

Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт", се казва в позицията. 

Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати", продължават от Кабинета.

„Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на  електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%", заявяват от правителството. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.