Парите се очаква да дойдат от временната рамка, която разработва ЕК

120 милиона евро очаква Министерство на земеделието и храните като компенсации за животновъдите заради последствията от войната в Украйна. Парите се очаква да дойдат от временната рамка, която разработва Европейската комисия и да бъдат одобрени от парламента при актуализация на бюджета през юни.

Това каза министърът на земеделието Иван Иванов по време на Националния събор на овцевъдите, който се провежда от днес до неделя в района на Арбанаси и Петропавловския манастир кай Търново.

Иванов увери, че в България няма да се допусне продоволствена криза.

„Свободната търговия в ЕС няма да допусне подобна продоволствена криза, проблемът наистина е в липсата на някои суровини, които идват от Украйна и Русия , които трябва да наваксаме, ЕК взе редица мерки, за да може да се увеличи производството на зърнени храни“, заяви той.

На десетото юбилейно издание на събора се представят над 1000 чистопородни овце, има десетки изложители на храни, занаяти, млечни и месни продукти.

Съборът бе открит по традиция с ансамбъла „100 каба гайди“ и кукери.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС