Изгодно ли е да пазаруваме в Румъния, Сърбия и Гърция?

Само на 90 километра от центъра на София, в съседна Сърбия, се намира един от най-посещаваните пазари за прясна домашна продукция. Асен Манасиев ни отведе в Пирот, за да провери какви са цените там.

Дизелът и бензинът вече нахвърлиха 3 лв. Това означава, че пътят от 180 км в двете посоки струва около 35 лв. На сергиите в Пирот може да открием всички необходими хранителни продукти. Срещаме се с Мити, която продава своята продукция вече 30 години. Казва, че голяма част от клиентите са българи.

„Купуват предимно зеленчуци. Някои неща наистина са по-евтини”, споделя тя.

Наташа е един от редовните клиенти на пазара.

„Всичко е прясно. В Пирот се произвеждат много неща. Кашкавалът и сиренето е 3 пъти по-евтино от България”, казва тя.

Проверката ни показа, че 1 кг ориз в Пирот струва 2,50 лв. В София цената е около 3 лв.

Екипът ни провери какви са цените и в Гърция, както и по-качествени ли са продуктите. В южната ни съседка на места храната е 3 пъти по-скъпа в сравнение с България. Търговците обясняват, че причината е скокът в цените на горивата заради войната в Украйна.

В Аспровалта фрапе, вода и шезлонг струват 8 лв. От плажа екипът ни отиде в един от супермакретите в града. Брашното там струва малко над 1 евро, солта е близо 75 цента, а захарта струва 1 евро и 30 цента. 

От Гърция отиваме на пазар и в Румъния. Защо русенци предпочитат да купуват от съседния румънски град Гюргево провери Наталия Йорданова.

Разходът за гориво, за да се стигне до там  е под 10 лв., но предизвикателството при това пътуване е тежкотоварният трафик около ГККП „Дунав мост”.

За моста се плаща  такса - 4 лв. от българска страна и 15 леи или 6 лв. - от румънска. Пазарът в Гюргево се намира почти в центъра на града. Гъмжи от хора и коли, а паркирането в района е безплатно. Тържището е с открита и закрита част. Повечето от щандовете предлагат фермерска продукция директно от производителя. Това привлича купувачите от Русе. Срещаме Михаела и приятелките й, които редовно пазаруват от Гюргево.

„Харесва ни това, че е в непосредствена близост до Русе. Месото е прясно и вкусно. Цените са горе-долу като в България”, сподели Роска Николаева.

Русенецът Росен има щанд на пазара. С него правим сметка кои продукти са по изгодни за българските купувачи. Свинското месо е на почти същите цени, като в България, но агнешкото е доста по-евтино. Олиото се продава под 4 лв. за литър, но яйцата, особено тези от домашни кокошки, са по скъпи- една леа или 40 стотинки за брой.

Търговците на гюргевския пазар също отчитат ползата от българските си клиенти. Хвалят се, че при тях всичко е местно производство.

Въпреки разходите за гориво и таксата за „Дунав мост”, купувайки необходимите продукти за седмица от Гюргево, едно домакинство от Русе може да спести 10 лева.

Какво още успя да си купи екипът ни в съседните ни държави - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.