Брюксел води разговори с определени държави от Общността

Европейският съюз ще излезе с нов пакет санкции срещу Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия. По думите на Урсула фон дер Лайен Брюксел води разговори с определени държави от Общността, които не били готови да одобрят поредните мерки срещу Москва.

Еврокомисията работи в насока да гарантира достатъчни доставки на енергийни източници за всички държави. Комисията вече предложи шести пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, сред които и забрана на руския петрол. За да влязат в сила обаче те трябва да бъдат одобрени от всички 27-държави членки.

„В Брюксел обсъждаме заедно с някои държави доста прагматични въпроси. Като например, чрез какви алтернативи може да се доставя петрол в тези страни? Между другото, това са предимно страните, които нямат излаз на море и съответно нямат пристанища. Ето защо за тях е толкова важно да получават петрол по газоопроводи. И тук трябва да работим интензивно със съседите си за европейската солидарност, така че страните, които все още изпитват затруднения, да са уверени, че имат сигурност на доставките и че ще получат достатъчно петрол”, посочи Фон дер Лайен.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.