По думите му зад частната компания "Мед" стоят руски интереси

"Зад частната компания "Мед" стоят руски интереси, които са чакали да дойде момент, в който ще се наложи да се взема газ от посредник. Някой се стреми да генерира бързи и лесни пари. Смятам, че цената на бензина и дизела би следвало да паднат с 10-15 стотинки". Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев за "Офанзива".

По думите му прекратяването е едностранно и е драстично нарушаване на сключения договор. "Газпром" може да предприеме мерки. Въвеждането в експлоатация на връзката Стара Загора - Комотини, суапови сделки за азербайджански газ и договаряне с международни търговци на природен газ са сред алтернативите. Има възможности за преработка на сорт Брент", посочи той. И допълни, че доставките по газопровода Турски поток няма да бъдат прекратени заради Сърбия и Унгария.

Според него от 6 месеца до 1 година ще важат новите доставки на природен газ от терминала в Ревитуса. "Очаквам задържане на цената на природния газ - 100 евро на мегаватчас, отколкото намаляване или увеличаване. Вземаме руски газ, но под друга форма. Бързо ще бъде осигурен втечнен газ от Гърция. "Булгаргаз" трябва да отговори дали е имало наличен капацитет и е могла да кандидатства за капацитет в Ревитуса", коментира Казанджиев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.