Това заяви бившият вицепремиер Николай Василев

Възможно е България да не влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. Той уточни, че датата все още е постижима.

Василев нарече „перверзна мярка” решението на правителството да наложи мораториум върху цените на тока за битовите потребители. Според него замразяването на цените субсидира много повече богатите хора и много по-малко социално слабите.

Политолог: Скоро президентът ще свали доверието си от властта

На въпроса „Адекватни ли са действията на българското правителство за овладяването на енергийната криза?” Василев отговори „Частично”. По думите му въпреки, че всички са знаели, че след избухването на войната в Украйна, Русия може да спре газа, България се е оказала страната с най-празно хранилище. Според бившия министър на икономиката западните държави смятат България за страната с най-слаба и променлива позиция.

„Ако с едно от двете горива има проблем, това не е нефтът, а газът. Там сме много силни и искаме да се отървем завинаги от „Газпром”, а с нефта – сме обратното. Това е политически ход повече, отколкото икономически", твърди Николай Василев.

Именно прекратените газови доставки станаха повод за изслушването на премиера Кирил Петков в парламента.

Антрополог: Несретните дечица ПП припкат напред-назад и отчаяно си търсят осиновител

По повод опасенията на опозицията у нас, че в търговията с газ ще се появят посредници, бившият вицепремиер заяви, че ситуацията, в която се намираме, е комбинация между недостатъчно ефективно управление и вероятни користни интереси.

„Посредници ще се появят. Можеше евентуално по друг начин да се изиграе тази ситуация. Например, „Булгаргаз” по-рано да си беше свършил работа и да се напълни хранилището”, смята Василев.

Според него Бюджетът на България в момента е „изключително разхитителен” и е най-големият в историята ни. В същото време, по думите му, инфлацията у нас е сериозна и всеки от нас я усеща.

„Ролята на държавата не трябва да бъде на комунистическа държава майка-хранилница, която да замразява цени, да има все повече държавни предприятия и да се меси в работата на пазара и пазарната икономика”, категоричен беше бившият икономически министър. Според него най-добрият начин да се преборим с инфлацията е да се осигури висок икономически растеж.

„Той не пада от небето. Става с реформи, които няма. Става с мощно стимулиране на инвестициите, каквито няма. На износа, на туризма”, обясни Николай Василев и подчерта, че е против отпадането на акциза за електроенергията и природния газ. Според него е по-добре проблемът с високите цени да бъде решен чрез увеличаване на доходите, за да могат хората да си плащат сметките.

„Обратното води до силно намаляване на приходите в бюджета”, алармира експертът.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.