По-евтино ли е да се пазаруват стоки от там?

По-евтино ли е да се пазаруват стоки, различни от тези в големите вериги? Кои са алтернативните пазари, които са успели да запазят автентичния си облик години наред у нас и в чужбина – провериха репортерите на NOVA.

Разходката ни ще започне от Франция. Пазарът в Ница е един от най-старите, появил се още през 1819 г. От вторник до неделя там може да откриете огромно разнообразие от красиви цветя, пресни плодове и зеленчуци, пресни морски дарове, риба, сирена и колбаси.

Галопиращата инфлация кара и българите да търсят  алтернативни места, на които могат да пазаруват на по-ниски цени. Тълпи от хора щурмуват всяка неделя пазара в Секирово край Раковски. Всяка неделя това място е посещавано от стотици хора, които се опитват да намерят стоки на по-добри цени. Мястото е известно не само в района на Пловдив, но и в съседните области.

От рано сутринта търговците подреждат сергиите и излагат стоката, която е разнообразна. Предлагат се плодове, зеленчуци, месо и живи животни. Ягодите са по 3,50 лв., портокалите - по 1.50 лв., а яйцата вървят по 30 стотинки за брой. 

„Всичко е домашна стока. Няма внос. Заради кризата хората пазаруват по-малко. Всички големи вериги купуват от нас”, каза търговецът Тошко Кръстев.

На тържището в Кубрат всяка неделя се събират стотици търговци и клиенти от цяла Североизточна България. Там може да открием животни, дрехи, обувки, земеделски сечива и дори автомобили.

Какви са цените на пазара в съседните държави

Кои са плюсовете и минусите на пазарите на открито коментира в студиото на „Събуди се” Богомил Николов от „Активни потребители”.

„Аз посещавам такива пазари редовно. В големите градове те са рядкост. Имаме обикновено по един общински пазар в град, в София малко повече. Там търговците имат дългосрочни договори. Месо по тези места не е добре да купуваме. То трябва да се намира в хладилници, а не на чаршаф навън. С яйцата е същото. Ясно е, че цената е водещия фактор и хората с ограничени възможности винаги ще изберат продукт, който е дори  с 50 ст. по-евтин”, каза той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.