Това коментира председателят на ПГ на „Има такъв народ”

Предполагам, че държавата би могла да дари оръжия, ако иска. Това е решение на Министерския съвет. Като цяло, МС избяга зад парламента - това е истината. Така председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов коментира военната помощ за Украйна.

„Това е в прерогативите на Министерския съвет. Той можеше да вземе решение. Те избягаха в някаква степен. Така е, когато си в коалиция. Трябва да се съобразяваш с партньорите си”, подчерта още той.

„Ние нямаме танкове и ракети за даряване. В тази ситуация е най-добре човек да се опира на фактите. Имаше посещение в Украйна, имаше отправени конкретни искания и имаше решение на парламента за удовлетворяване на тези искания. Всичко останало е спекулации”, добави депутатът.  

Относно думи на украинския посланик у нас, че страната ни трябва да намери пари за ремонт на военната техника на Украйна, той каза: „Няма да коментирам украинския посланик. Защото в някои ситуации човек трябва да си премерва приказките. Ако държавата е поела ангажимент да ремонтира украинска техника и тя дойде тук - ние ще я отремонтираме”, уточни Йорданов.

За отношенията в коалицията председателят на ПГ на ИТН посочи, че от партията си държат на думата. „Когато сме подписали коалиционно споразумение, искаме да се спазва. Ако то бъде нарушено, това ще е основание за разваляне на коалицията за нас. Въпросът за Северна Македония е в споразумението”, каза още той.

Йорданов призова коалиционните партньори да подхождат по определен начин: „Ако нещо не им харесва, което е извън коалиционното споразумение, да не спекулират с „ние ставаме и си тръгваме”, апелира председателят на ПГ на ИТН. 

Възможно ли е ИТН да „клекне” за ветото за Северна Македония, Йорданов беше категоричен: „Никога няма да се случи това. Има коалиционно споразумение, ако то бъде нарушено, тази коалиция е под въпрос”, уточни той.

Компромис с националния интерес председателят на ПГ на ИТН посочи, че няма да направят. „Да, някои се опитват да го направят. Факт, е че премиерът Кирил Петков си позволява подобни опити. Той може би не го усеща така. Само че за нас компромис с националната идентичност и интерес не може да се направи”, каза още Йорданов.

Той коментира и скандала на Кирил Петков при срещата му с превозвачите. „За репликата на премиера мисля, че си изтърва нервите. Когато си премиер и си отишъл на разговори с някаква професионална гилдия, трябва да мислиш малко повече преди да говориш”, е неговото мнение.

Според него няма проблем между правителството и президента. „Има проблем между „Продължаваме Промяната” и президента и между БСП и държавния глава. Представителите на ИТН в кабинета нямат проблем с него”, обясни още Йорданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.