Коментира молдовският журналист Олег Косих

"Властите и хората са обезпокоени, но Молдова не е заплашена директно. Гражданите по-внимателно следят какво става извън страната. Политиците показват, че ситуацията е под контрол. Надяваме се да ни се размине". Това заяви молдовският журналист Олег Косих за "Твоят ден'' по NOVA NEWS.

По думите му взривове от дронове и хеликоптери се чуват редовно в Приднестровието. "В мъглата на войната никой не може да каже кой е инициатор. В Молдова има извънредно положение от месеци. Първо заради COVID, после заради тока, сега заради бежанската криза", посочи той. 

Според него няма паника в молдовското общество. "Ограничени са някои граждански права, ограничени са политическите митинги. По-лесно се променят закони в икономиката. Около 400 000 бежанци са преминали през Молдова, 100 000 са останали", обясни Косих.

Пред NOVA ситуацията коментира и бесарабският българин Александър Ламбов. 

Той обясни, че има опасения, че Русия може да нападне. „Не се знае колко са реалистични. Засега изглежда няма да се сбъднат. Но хората не очакваха и войната в Украйна да започне”, коментира Ламбов.

„В много проруски медии се спекулираше с темата с Приднестровието и с това, че са заплашени правата на рускоговорящите тук. Въпросът е дали Русия ще има сила да направи нещо”, заяви Ламбов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.