В момента най-малкото имаме полза от това, заяви президентът

България няма нужда от предсрочни избори, обяви държавният глава Румен Радев. Президентът предупреди и за сериозни проблеми за страната ни, ако не се реши въпросът за европейското ембарго върху руския петрол. Позицията дойде часове преди държавният глава да замине на официално посещение в Чехия.

Ограниченията в енергийните доставки от Русия могат да доведат до сериозни проблеми за редица бизнеси у нас, прогнозира държавният глава.

„Трябва да търсим решения, които да са в наш интерес. За разлика от много други държави, нашата зависимост от руския газ и петрол, за съжаление ние през годините не успяхме да постигнем диверсификация, няма да обяснявам причините за това – всички ги знаем, е голяма”, каза той.

Затова не трябвало да се допусне драстично увеличаване на цените на доставките. Сега страната ни може да наложи вето на европейското ембарго на руски петрол.

На въпрос ако не направят компромис с България, какви рискове крие това за страната ни, Радев отговори: „Рисковете са една чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия ще фалират, структоро-определящи бизнеси няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с тежки последици и за тези, които управляват в момента”.

Не бил обаче сега моментът и за нови избори. „Най-малкото в момента имаме ползата от нови избори. Българите са изморени от изборите, това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес”, категоричен беше президентът.

Продължава и острият тон между президента и вицепремиера Корнелия Нинова. В свои изказвания тя обяви, че неговите служебни кабинети са подписвали договори за износ на оръжие. Радев върна топката към Нинова. „Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че те стига за Украйна”, каза държавният глава. От пресофиса на вицепремиера отказаха коментар.

Остава въпросът и за присъединяването на Северна Македония към ЕС и възможно ли е до юни страната ни да свали наложеното вето.

„Натискът беше още по-голям миналата година. Аз удържах на този натиск и служебното правителство удържа два поредни Съвета за разширяване”, коментира Радев.

Преди два дни външният министър на Северна Македония обяви, че това е може би последен шанс за отношенията между двете страни. „Мисля, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми”, посочи Радев.

Днес Австрия също постави пред България  въпроса за свалянето на ветото на Северна Македония и Албания до юни. „Aвстрия би желала преговорите с Албания и РСМ да започнат през юни”, заяви федералният министър по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

„Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното изпълнение на договора от 2017 година”, министърът на външните работи Теодора Генчовска,

България продължава да настоява за спазването на правата на македонските българи.

Утре започват официалните срещи на президента Румен Радев в Чехия. Разговори държавният глава ще има с чешкия му колега Милош Земан и министър-председателя Петр Фиала. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.