Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей

Вселенската патриаршия е признала православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, съобщава Патриаршията на интернет страницата си.

Това е станало днес с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

Съобщение под заглавие “Решения на Светия синод във връзка с църковната тема на държавата Северна Македония“ бе публикувано на Интернет страницата на Вселенската патриаршия.

„Светият синод, свикан днес понеделник, 9 май 2022 г, под председателството на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и прецени окончателно подадените искания до Майката Църква, имайки предвид и многократните призиви на Държавата Северна Македония и реши както следва: 

Приема в общение йерархията, дейното духовенство и нейния народ под ръководството на архиепископ Стефан на тази църква, изцелявайки раната на схизмата и поливайки с масло и вино раната на православните братя. С тази цел издава съответен патриаршески и синодален праксис. 

Остава Пресветата църква на Сърбия да се уредят с църквата на Северна Македония административните въпросите в рамките на светоканоничния ред и църковните традиции. 

Признава като име на тази църква името „Охрид“ (което означава района на нейната юрисдикция само в границите на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейният Предстоятел, с изключване думата „македонска“ или каквато и да е производна на думата „Македония“.

Вселенската Патриаршия продължава да се интересува от развитието, напредъка и стабилността на църковната общност на Охрид, както е правила през вековете чрез поместните Православни църкви като „гостилница на любовта, извор на благочестие за  рода на православните християни“ (Драма Павлос)“. 

Развоят на този въпрос, който виси от години, според гръцки източници се свързва със случващото се в Украйна и ролята, която има в него патриарха на Москва Кирил, посочва и електронното издание на вестник "Прото тема". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА