Идеята да има тол система в България, трябва да бъде доведена докрай, каза още той

Регионалният министър Гроздан Караджов коментира протестите на превозвачите в страната. Въпреки недоволството им управляващите остават на твърдата позиция, че въвеждането на тол такси за второкласните пътища е неизбежно действие.

Гроздан Караджов: В момента не обмислям оставка

Караджов засега не предвижда отлагане на тол таксите, но е съгласен да се водят нови разговори с превозвачите и темата да се обсъди. По думите му тол системата е „най-справедливия начин за таксуване”, а твърденията,  че това ще доведе до ново поскъпване на стоките, той определи като спекула. Сметките показвали,  че увеличението на цените заради тол таксите щяло да е „пренебрежително малко”. Относно исканията на протестиращите за по-нисък акциз и отпадане на добавката за екологично чисто гориво Караджов каза, че не е в неговите компетенции и не може да коментира.

„Идеята да има тол система в България, т.е. да се въведе най-справедливия метод и начин на заплащане за използването на пътя, трябва да бъде доведена докрай”, каза той.

„Справедливият начин във всички европейски страни, които ползват тол системата, е следният – около 2/3 от необходимите средства или от събираните средства се заплащат от тежкотоварният трафик, т.е. от превозвачите, а 1/3 - от винетки”, посочи Караджов.

Той заяви, че плашането на тол такса и за второкласните пътища няма да има проинфлационен ефект. “Инфлация една стотинка на осем литра мляко при сегашните цени на млякото е пренебрежима величина. Не смятам, че това по някакъв начин ще допринесе за инфлацията”, каза още министърът.

“Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго време, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и аз пледирам да се въведат тези такси за второкласните пътища”, коментира Гроздан Караджов. Той напомни, че по препоръка на Световната банка се предвижда в налагането на тол такси да се включи на следващ етап и третокласната пътна мрежа, като по този начин ще се осигурят необходимите за поддържка средства.

Регионалният министър каза, че още днес е инициирал нова среща с превозвачите, която да се проведе в следващите дни. По думите му било въпрос на организация дали ще има такава и кога.

„Всичко, което мога да ви кажа към днешна дата, е, че не възразявам да се срещнем и да разменим аргументи. Моите са ясни – автомобилите са с участие 2/3 в момента от размера на тол таксата. Тежкотоварните участват с 1/3. Това уравнение трябва да се обърне", посочи той.

Запитан как ще коментира призивите за оставката му, Караджов отговори: „Позицията на един министър не е ценност. Въпросът е какво трябва да се направи. Аз вярвам, че трябва да се отстои принципът, че който ползва повече - повече плаща”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.