От бранша заявиха, че са готови да спрат работа

Енергийната и ценова криза вече удари и градския транспорт в София. Най-вероятно този месец служителите няма да получат заплати. Става дума за хиляди работници.

От Столичната община казват, че скокът в цените на горивата и COVID пандемията са основната причина служителите на градския транспорт да не получат заплати. Апелират държавата да помогне с финансови средства. А от сектора отговарят, че са готови на протестни действия, ако в края на май не получат месечното си възнаграждение. Готови са и да спрат работа.

След повече от 30 години служба в градския транспорт, в края на месеца Йордан Младенов и Георги Панайотов нямат представа дали ще си получат парите за април.

„Вече се появяват първите индикации, че не само може да има закъснение, а даже може в определени месеци да не получим и заплатите. Возим живи хора и мисля, че трудът ни не е достатъчно оценен”, поясни Йордан.

СОС: Има голяма вероятност служителите на градския транспорт в София да не получат заплатите си този месец

Така, има вероятност градският транспорт да спре работа в знак на протест.

„Очаквам, че българското правителство трябва да се усети”, сподели Георги Панайотов.

От сектора се събраха на съвещание, за да решат конкретно какви действия да предприемат.

„Ако не се вземат мерки, дружествата няма да оцелеят и гражданите на София трябва да бъдат подготвени, че няма да имат градски транспорт”, каза Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортни работници, КТ Подкрепа.

От Столичната община обещаха да направят всичко възможно да осигурят заплати до юли, макар със забавяне. 

„Постарали сме се до актуализацията на държавния бюджет да можем да се справим”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.