Доставките ще започнат през месец юни

Петков договори с Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на "Газпром". Доставките ще започнат от юни, съобщават от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с американския вицепрезидент. В рамките на разговора им в Белия дом двамата са обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. 

По-рано във вторник министър-председателят проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и региона. 

Блинкен подчерта важността да бъде даден единен отговор, както от страна на НАТО, така и от страна на САЩ и ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна. Той каза още, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на въоръжените сили на България и приоритетите на страната за енергийна сигурност.

Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.