Според жителите на селото водата там е канцерогенна

Жителите на с. Драганово излязоха на протест. Причината - заявката за по-висока цена на водата. От представените пред Комисията за енергийно и водно регулиране планове на местното ВиК дружество е предвидено увеличение на цената за абонатите във великотърновско с 45%

“Това е подготовка за унищожаване на българското население. Аз плащам 16 кубика вода всеки месец, но липсва качество на услугата”, заяви един от протестиращите. 

Кметът на селото потвърди думите му и припомни многократните аварии преди няколко години, оставили жителите на Драганово без вода през лятото. 

75-годишната Мария Маркова от село Драганово взема минималната пенсия. За да оцелява отглежда плодове и зеленчуци в двора си. Възрастната жена, беше шокирана от новината за предстоящ скок на цената на водата.

Жената започва да  налага ограничения в домакинството. “Трябва да спрем да се къпем, един ден да перем в седмицата. Да не слагаме нищо в градинката, да не поливаме”, казва Мария. 

Преди една година село Драганово остана за дълго без подаване на питейна вода. Тогава жителите му излязоха на протест. Въпреки недоволството проблемите продължават заради старите тръби.

Според протестиращите водата в селото е канцерогенна, това доказват и изследвания.

Преди година жителите на селото отново излязоха на протест, като тогава затвориха пътя Русе-Велико Търново.

“Това е сериозен проблем. В случая с Велико Търново доставчикът не е изпълнил 11 от 30 показатели за качество”. Това заяви в студиото на “Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева. 

“Средно загубите на вода за страната 63%. Има места като Шумен и Разград, където това число достига до 83%”, каза още Ковачева. По думите й “трябва да стане ясно каква е причината да няма подобрение на качеството на водата през годините, а цената да се повишава непрекъснато”.

Повечението на водата между между миналата и тази година е 54%, поясни омбудсманът.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.