Според икономист правно невъзможно е акцизът върху горивата да бъде премахнат напълно

С до 70 стотинки могат да поевтинеят горивата, ако бъде премахнат акцизът, а с премахване на ДДС намалението ще е около 35 стотинки. Това сочат изчисленията на икономисти.

Според икономиста Михаил Кръстев правно невъзможно е акцизът върху горивата да бъде премахнат напълно. "В България се плаща около 710 лева за 1000 литра масов бензин. 640 лева за дизел и около 340 лева за газ. Ако изцяло се премахне акциза и се пренесе върху цената намалението ще е около 71 стотинки за литър бензин, около 64 стотинки за литър дизел и около 34 за литър газ", обясни той. 

По думите му ДДС България може да намали безпрепятствено, ако пожелае. "При премахване на ДДС поевтиняването за потребителя ще е с около 34 стотинки за най-масовите горива, а ако ДДС стане 9%, би трябвало намалението да е около 17 стотинки. Това означава, че търговците и държавата действат в унисон", посочи Кръстев.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.