“Условията там са ужасяващи", каза Диана Ковачева

"Разпоредила съм проверка в дома за възрастни хора във Варна, в който при пожар загинаха четирима души. Условията там са ужасяващи. Миналата година доставчикът е глобяван няколко пъти". Това каза в студиото на "Здравей, България" омбудсманът Диана Ковачва и призова социалното министерсто "да изведе тези хора от там”.

Тя коментира и закона за колекторските фирми.

“Такъв закон трябва да има, защото той внася правила”, каза Ковачева, но поясни, че не е съгласна длъжниците да бъдат обезпокоявани по телефона. “Надявам се законът да бъде разгледан и в пленарна зала на първо четене. Но между първо и второ четене трябва да бъдат внесени промени и допълнения”, смята омбудсманът.

“Един от тревожните въпроси е, че най-често попадащите при колектори вземания са банковите кредити. Те обаче не са в този закон. Има директива, която трябва да бъде транспонирана до края на следващата година. Аз обаче не смятам, че трябва да чакаме толкова дълго, за да вкараме банковите кредити в този закон”, обясни Ковачева.

Според нея събирането на задължения за потребителски услуги като ток, вода и парно, например, не бива да бъдат прехвърляни към колектори. 

 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.