Румен Радев откри българо-чешки бизнес форум

Втори ден от визитата на държавния глава Румен Радев в Чехия. Заедно с чешкия министър на промишлеността Йозеф Сикела президентът откри българо-чешки бизнес форум.

Рекорден стокообмен между България и Чехия отбелязват двете държави, чийто ръст е с двуцифрено число всяка година. Така президентът Румен Радев отбеляза доброто развитие на двустранните отношения по време на официалната си визита в Чехия. Чешката република е сред водещите 15 търговски партньори на България. Според държавният ни глава заедно двете страни могат да постигнат много повече в редица важни сфери със съвместни инвестиции.  

„Не може да не сме доволни, че за последните 10 години утроихме стокообмена с двуцифрени числа. За 2021 той е в размер на 1,700 млрд евро. Ръстът му се измерва с двуцифрени числа. Това означава много”, заяви Румен Радев.

От 1 юли Чехия поема председателството на Съвета на ЕС, като сред първите цели на страната е провеждането на среща на върха ЕС И САЩ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.