Премиерът говори пред медиите преди началото на заседанието на Министерския съвет

Премиерът Кирил Петков разпореди пълна проверка на проекта „Турски поток”. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет днес. На него премиерът уведоми колегите си за постигнатите резултати по време на посещението си в САЩ.

Проектът „Турски поток” ще бъде проверен, след като партньорите на България отвъд океана са изразили съмнение за корупционни схеми.

В началото на заседанието премиерът каза „Южен поток”, но по-късно от МС поясниха, че става въпрос за „Турски/Балкански поток”.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че една от причините за исканата проверка са информациите, които се появиха преди няколко месеца, за използването на джипове на консорциума „Аркад” , който построи продължението на газопровода „Турски поток” през България. Информацията беше, че тези джипове са използвани безвъзмездно от „Булгартрансгаз” и две министерства.

Кирил Петков заяви, че предстоящите му действия са в резултат на това, че „партньорите ни виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло". Според министър-председателя Русия използвала именно такъв тип проекти за упражняване на въпросното влияние.

Петков каза още, че по време на посещението му в САЩ през изминалите дни е постигнат напредък за "намирането на заместващи F-16 самолети". "Това е алтернатива заради забавянето на самолетите, които сме си поръчали. Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности, но ще имаме подкрепа и за това, така че българското небе да остане защитено", отбеляза премиерът.

"Радвам се, че днес в МС вкарваме и дерогация за намаляване на акциза на тока и газа", заяви още Петков.

По време на днешното заседание на МС беше взето решение да се поиска от ЕК за намаляване на акциза на електроенергията и природния газ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.