Човек само трябва да вземе джойстик и да започне своята разходка в средновековния град Червен

Разходка в средновековието, но днес. Виртуална реалност пресъздава археологически обекти в автентичния им вид, а чрез 3D очила разходката изглежда като истинска. Това преживяване за пръв път се предлага за посетители в историческия музей в Русе. Да видим.
 
Каменните улици, църквите, замъкът и крепостните кули се виждат напълно реално. Усещането е, че могат да бъдат докоснати. Човек само трябва да сложи шлема с триизмерните очила, да вземе джойстик и да започне своята разходка в средновековния град Червен.

"В момента сме точно в една от зоните в страни, които ни дават много ясна представа как всъщност е изглеждал в своята пъстрота, в своето разнообразие средновековния град", обясни Искрен Великов, уредник в Регионален исторически музей в Русе.

Днес от средновековния град Червен са запазени части от кула и от крепостните стени, основната църква и някои от големите улици. Разглеждайки ги, туристите получават бегла представа за вида на средновековната крепост. Чрез виртуалната разходка обаче посетителят  виждат къщите, замъкът и дори тържищата и стоката на сергиите на търговците като че ли е до тях.

"Човек може наистина да се почувства като част  от средновековния град. Може да види зида както го виждам аз, или прозорците, виждаме вратите, виждаме навесите Част от предметите които виждаме на сергиите всъщност са реални находки, които може да види човек при посещение в нашия музей", сподели Великов.

Интересната особеност на виртуалната разходка е, че тя не е ограничена във времето.

"Може да трае 30 секунди, може да трае половин час без проблем. Човек може да избере сам своя маршрут, може да избере къде да фокусира вниманието си, къде да прескочи с по големи крачки и това не е ограничено от нищо",  допълни той.

Започва работа по нов археологически обект край Бургас

Виртуална разходка показва красотата на стенописите и на Ивановските скални църкви, такива каквито са били създадени от монасите- отшелници преди 800 години. Сега скалните манастири са под закрилата на ЮНЕСКО. Идеята да се визуализират триизмерно археологически обекти възникнала преди две години. Експерти от няколко държави по Дунав обсъждали културните маршрути по реката.

"Ние от България показваме средновековния град Червен и Ивановските скални църкви, защото те са важни за нас тук в долното течение на Дунав точно тези обекти", посочи проф.  Николай Ненов, директор  на Регионалния исторически музей - Русе

Виртуалната разходка за туристите е в два варианта. Всеки има избор-да отвори визията на обекта не само в миналото, но и така както изглежда сега. Визуализацията е постигната чрез дигитализиране на реалните обекти и добавена реалност. Множество от артефактите от музея са сканирани и туристите могат да ги видят не само през очилата.

"Може човек да види паниците, отделните инструменти нещо което присъства на тарабите на пазара, но всъщност са артефакти истински от мястото. Разходката на тези места е много динамична и до голяма степен истинска, особено ако си ходил на тези места и ги познаваш макар и в руини, виждаш неща, които са впечатлителни", обясни Николай Ненов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.