Асен Василев отговори и на исканията на бизнеса за компенсациите за електроенергията

 България да бъде част от изключението за евентуално ембарго върху руския петрол. Това е очакването на страната ни от Европейската комисия. Според вицепремиера Асен Василев имаме уверението на Комисията, че това ще се случи. 

Страната ни има първоначално уверение, че може да бъде част от изключението за ембарго върху руския петрол, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

“Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключенията. Зависи сега като излезе новият формат на мерките, там има доста тежки разговори с други държави-членки”, обясни Василев.

Скандал в парламента между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната"

Засега  официално европейската комисия е готова да направи изключение за ембаргото за Чехия, Унгария и Словакия. Василев обаче отново беше категоричен, ако България не получи „да” на искането си, страната ни ще каже „не” на новия пакет санкции срещу Русия. 

Финансовият министър коментира и наложената пълна проверка на “Турски поток”, която вчера обяви премиерът Кирил Петков.

Василев изрази притеснение относно сумата от 3 милиарда лева за проекта.

“Това е доста голяма сума, освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури. Всичко това трябва да се потвърди дали е вярно, или ако е вярно - колко тежки са нарушенията”, поясни вицепремиерът.

Василев: Има информация за смъртни случаи при строителството на „Турски поток”

Колкото до парите на държавата, до юни се очаква да е готова актуализацията на бюджета, а следващата седмица новите антиинфлационни мерки. Асен Василев отговори и на исканията на бизнеса за компенсациите за електроенергията.

“Концепцията, която в момента се разработва трябва да мине през НС, за да може тези нива да се задържат и занапред и да няма увеличение на цените за бизнеса, за да са както септември-октомври миналата година”, каза още Василев. 

Асен Василев: Еврото трябва да бъде въведено до 1 януари 2024 г.

Докато това стане ще продължи компенсаторната програма, а Василев увери, че бизнесът не трябва да очаква допълнително поскъпване на тока спрямо миналата есен. Той отказа обаче искането на превозвачите.

“50 % намаление на акциза няма да има, по простата причина, че ние сме на най-ниската акцизна ставка. Това, което искат превозвачите е неизпълнимо”, категоричен бе Василев.

По време на блиц-контрола финансовият министър потвърди позицията на страната ни за въвеждане на еврото от първи януари 2024 година, като заяви, че “с валутния борд ние вече сме въвели еврото”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.